Index – Gazdaság – A Fitch módosította Kína 2022-es GDP-növekedési előrejelzését

általa megosztva admin
Kategória:



Csökkentette a Fitch Ratings hitelminősítő a kínai növekedésre vonatkozó 2022-es előrejelzését: a korábban várt 4,8 százalékos GDP-bővülés helyett már csak 4,3 százalékos növekedést várnak. Ennek oka, hogy a kínai gazdaság teljesítménye áprilisban alaposan visszaesett, mivel a koronavírus terjedésének megfékezésére olyan korlátozásokat hoztak, amelyek értelmében a gyárakat bezárták, a közlekedés lehetőségét visszafogták, és az ellátási láncokat megszakították – számolt be erről a Bloomberg.

A Fitch szerint ugyan a fennakadások májusban enyhülni fognak, olyan tartós kockázatokat látnak, mint például azt, hogy a kínai korlátozások nem eléggé lesznek hatékonyak az új járványgócok kialakulásának megakadályozásában, és azt is kockázatnak látják, ha a korlátozások enyhítése késedelmet szenvedne. A hitelminősítő szerint Kína 2023-ig fenntartja zéró koronavírus-stratégiáját.

Az előző hetekben a UBS, a Barclays, a Standard Chartered és a Bank of America is csökkentette Kína egész éves gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseit. Ez annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb népességű országa fenntartja a szigorú víruskorlátozásokat annak érdekében, hogy a járvány ne kaphasson új erőre.

A bankokon és a Fitchen kívül mások is elmondták a véleményüket. A Bloomberg által áprilisban már megkérdezett közgazdászok is újra válaszoltak: májusban a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésüket évi 4,9 százalékra csökkentették.

A Fitch szerint a kínai vezetés a következő negyedévekben támogatni fogja az infrastrukturális beruházások felgyorsulását, valamint az irányadó kamatlábak és a kötelező jegybanki tartalékráta további csökkentését.

A kiigazítások valószínűleg szerények lesznek a többi nagy központi bank monetáris politikai szigorítása és a kínai hatóságok figyelmeztetése miatt, miszerint a növekvő kamatkülönbözetek tőkekiáramlási nyomást válthatnak ki

– tették hozzá.

(Borítókép:  Classen / ullstein bild / Getty Images)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).