Index – Gazdaság – Palkovics László: Magyarország jól teljesít klímavédelemben is

általa megosztva admin
Kategória:Felidézte: a régióban Magyarország elsőként foglalta törvénybe klímasemlegességi célját, azt, hogy 2050-re teljes klímasemlegességet érjen el.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlítás szerint is jól teljesít klímavédelemben, a KPMG tanulmányában ugyanis az ország a 13. helyen áll a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett intézkedések területén, és azon öt ország között szerepel, amely a legmagasabb pontértéket kapta a klímasemlegesség területén.

Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette, hogy

2030-ban az áram-előállítás több mint kilencven százaléka karbonmentesen történne, ebben a nukleáris energiának és a gyorsan fejlődő napenergia-kapacitásnak lenne jelentősége.

Előadásában a miniszter kitért arra, hogy a globális autóipar kiemelten kezeli a technológiai fejlesztések között az akkumulátorral hajtott járművek kérdését más lehetőségek vizsgálása mellett.

A Magyarországon lévő négy jelentős autógyártó az elkövetkező időszakban a hagyományos hajtás mellett az elektromost is meg fogja jeleníteni.

Emissziómentes autóbuszoké a jövő

Palkovics László kifejtette: a klímapolitikában kiemelt prioritás a közlekedés zöldítése, az erre vonatkozó stratégiában az elektromobilitás és a különböző alternatív energiahordozók arányának növelését jelölték meg.

Felidézte, hogy 2022-től a településeken már csak emissziómentes autóbuszokat lehet üzembe helyezni, továbbá támogatják az elektromos hajtású kerékpárok beszerzését is.

A miniszter az elektromobilitás területén elért eredmények közé sorolta, hogy 2016 óta több mint húszmilliárd forinttal támogatták az eszközbeszerzéseket, ami növekedni fog, kiírás alatt van egy ötvenmilliárd forint keretösszegű zöldbuszbeszerzés, adta hírül az MTI. 

A Zöld Busz Programról szólva a miniszter elmondta: azt a célt tűzték ki, hogy

tíz éven belül kicserélik a teljes magyar buszállományt, és ezt a programot hozzákapcsolták a hazai iparfejlesztéshez.

A tervek szerint hamarosan megjelenik a 25 ezer fő alatti települések számára is egy 350 darabra szóló buszcsere-támogatási lehetőség – közölte Palkovics László.

Ötvenmilliárd forint a keret

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ötvenmilliárd forint kerettel mintegy 350 zöldbusz beszerzésére, töltők létesítésére írnak ki pályázatot az európai uniós helyreállítási alapból a 25 ezer lakosnál nagyobb települések részére.

A 25 ezernél kevesebb lakosú településeknél már működik egy demonstrációs mintaprojekt. A HUMDA várhatóan április végéig megjelenteti a kiírást, hogy ezek a települések is pályázhassanak a Volánbusszal közösen.

Első körben egymilliárd forint keretet szánnak erre a célra, a jelentkezések alakulásától függően lehet majd javaslatot tenni a keret bővítésére.

Ezenkívül vizsgálják a pályázati támogatási lehetőség kiterjesztését a hidrogénhajtású buszokra is – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.