Index – Belföld – Pintér Sándor válaszolt a főpolgármester maszkos felvetésére

általa megosztva admin
Kategória:


2021.10.26. 14:33

Október 15-én írt levelére megkapta a választ Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminisztertől. Budapest vezetője azt kérte az önkormányzatokat is felügyelő minisztertől, segítse elő, hogy a kormány visszaállítsa a korábbi jogszabályt a maszkviseléssel kapcsolatban. 

A főpolgármester a romló fertőzöttségi adatok miatt szeretné zárt terekben, a közösségi közlekedés járatain és egyéb fővárosi rendezvényeken visszaállítani a kötelező maszkviselést, ezt azonban a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Az Operatív Törzs eddig is megtette, és a járvány negyedik hulláma idején is meg fogja tenni azokat a szakmailag indokolt javaslatokat, amelyek a védekezést megfelelően szolgáló rendszabályok bevezetésére vonatkoznak.

– válaszolta a felvetésre Pintér Sándor, a maszkviselés visszaállításra vonatkozó kérés kapcsán megjegyezve, hogy a kellő időben megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

A belügyminiszteri választ a Fővárosi Önkormányzat úgy értékelte, hogy az jogi változást nem hoz a rendszerben,

 de hangvételét tekintve nyitottabbnak mutatkozik a szigorításokat vagy az önkormányzatok saját döntési jogát illetően. A szigorításokhoz a kormánynak kell továbbra is rendeletet módosítania vagy újat alkotnia – hívta fel a figyelmet a főváros vezetése.

Mint megírtuk a Fővárosi Operatív Törzs ezekben a percekben dönthet arról, hogy  a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve korlátozzák-e a kijárást. Azt is vizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban a dolgozók számára kötelezővé teszik-e a maszkot a dolgozók számára.

A fővárosi kerületek közül elsőként Szigorításokról döntött a Hegyvidéki Önkormányzat is.

A XII. kerület kulturális és sport intézményeiben 2021. november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. A MOMkult épületében a rendezvények során kötelező a maszk viselése. 

A MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont vezetése ugyancsak elrendelte a maszk kötelező használatát az intézmény területén. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata. A Hegyvidéki Önkormányzat épületébe belépő ügyfeleknek már október 13. óta kötelező maszkot viselniük.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.