A kétszer kétsávos úton maximum 110-zel lehet majd hajtani.

Elkészült a tanulmányterv az M8 gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszára ? jelentették be csütörtökön Székesfehérváron.

Elhangzott: Fejér megyében két olyan útfejlesztés előkészítése indult el tavaly, amelyeket a lakosság hosszú ideje jogosan vár. Az egyik a 13-81-63-as utak kétsávosítása, amelyből utóbbi kettő érinti a megyét, illetve az M8-as gyorsforgalmi út, amely az M6-os és M7-es autópályákat köti össze 50 kilométer hosszan, tehermentesítve a 61-es, 62-es és 64-es utakat.

A Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, Molnár Kriszitán közölte, az M8-as tanulmánytervének első változata kész, a környezeti hatásvizsgálat folyamatban van. Előreláthatólag 2022 januárra engedélyes tervek lesznek, márciusra pedig jogerős építési engedélyek, ezt követően 6-8 hónap alatt a kiviteli tervek is elkészíthetők, így 2023-ban elindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

Az M8-as 20 méter szélességű, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út lesz, óránként 110 kilométeres megengedett legnagyobb sebességgel.

Az elnök szerint a 81-es és 63-as utak esetében is elindult a tervezés, a környezetvédelmi hatások vizsgálata és a tanulmányterv készítése. A tervek szerint 2022-re ezek készen lehetnek, 2023-re pedig elkészülhetnek az engedélyes tervek.

Az elkészült tanulmányterveket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., valamint az UNITEF ’83 Zrt. és a FŐMTERV képviselői a sajtótájékoztatót követően részletesen is ismertették. A kiosztott sajtóanyag szerint az M8-as gyorsforgalmi út Balatonfőkajár mellett érinti Fejér megyéből Lepsényt, Enyinget, Mátyásdombot, Déget, Kislángot, Kálozt, Sárszentágotát, Sárbogárdot, Mezőfalvát, Nagykarácsonyt és Baracsot. Az útszakaszhoz csomóponttal kapcsolódik a 6301-es, a 6307-es, a meglévő és a kétsávosított 63-as, illetve a 6228-as út.

A tervek szerint a gyorsforgalmi úton 38 műtárgy, egyszerű és komplex pihenőhely, valamint mérnökségi telep épül.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!