Ha igazán hatékony működésű, nagy távolságok megtételére alkalmas autót keresünk, még mindig egy dízel modellel járhatunk a legjobban.

A dízelbotrány a közelmúltban alaposan megtépázta a gázolajos autók renoméját, és mostanság sokkal inkább a hibrid- és villanyüzemű autók számítanak politikailag korrektnek, mint a dízel kocsik. Ettől függetlenül a legtöbb gyártó kínálatának továbbra is részét képezik a gázolajos modellek, nincs ez másképp a BMW esetében sem.

A bajor gyártó 286 lóerős teljesítményű, illetve 650 Nm nyomatékú 3 literes 6 hengeres 30d dízelmotorjával legutóbb egy összkerekes 5-ös kombiban ismerkedtünk meg, és arra jutottunk, hogy a 0-ról 100-ra 5,6 másodperc alatt felgyorsuló lágyhibrid prémiumautó akár 7 literrel is beéri 100 kilométeren. Óvatos gázpedálkezelés esetén pedig akár ennél is kevesebbel.

Ékes bizonyíték erre az alábbi videó főszereplője, egy nyújtott tengelytávú 730 Ld, melynek gazdája azzal vágott neki egy körülbelül a London-Barcelona távolságnak megfelelő brit útvonalnak, hogy 78 liter gázolajat tankolt a még hibrid technika nélküli kocsijába.

A fogyasztásra kedvező hatást gyakorló mintegy 110 km/h-s utazósebesség megtette hatását, emberünk mintegy 1 440 kilométert abszolvált egy tank üzemanyaggal, ami körülbelül 5,4 literes átlagfogyasztást jelent 100 kilométeren.





A Magyarországon 30,2 millió forintos alapárú BMW 730 Ld egy 5,26 méter hosszú luxusautó, melynek tömege 1 990 kilogramm. A 6 másodperces 0-100-as szintidejű limuzin elektronikus korlátozott végsebessége 250 km/h, gyári vegyes fogyasztása pedig 5,7-6,3 liter 100 kilométerenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!