Harmincezer négyzetméteres kiállító hely lesz az új múzeum, de amíg megépül, addig is tartanak itt időszaki kiállításokat.

Az új Közlekedési Múzeum, a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével épül meg. A múzeumnak helyszínt adó területen még a beruházás megvalósítása előtt az idén időszaki kiállítást hoznak létre. Az úgynevezett Dízelcsarnokban lesz majd az állandó kiállítás, ezen épület mellé érkeztek meg a mozdonyok, amelyek mellett a majdani épület terveit is részletesen bemutatják ? közölte Facebook bejegyzésében a múzeum igazgatója Vitézy Dávid.










Az öt vasúti jármű egy 424-es és 242-es gőzmozdony, egy V60-as Kandó mozdony, az M44-es tolatómozdony, és egy CMN személykocsi. Mint Vitézy Dávid írta ezt az öt kiállítási tárgyat még a héten követi Árpád, a híres gyorssínautóbusz valamint több kisebb ipartörténeti műtárgy. Ezeknek a járműveknek a többségét egykor itt javították az ?Északiban?, az ország egykori legnagyobb vasúti járműjavítójában.

A 424-es gőzmozdony talán a legismertebb 40-es évekbeli magyar vasúti jármű, amelyet teher és személyvonatokhoz is használtak, a 242-es pedig egy csúcsmodell, ami akár 160-as tempóval is tudott haladni. A Kandó-mozdony, egy villamosmozdony-sorozat volt és Kandó Kálmán, a Ganz Villamossági Gyár tervezőmérnöke után nevezte el a köznyelv. A CMN személykocsi pedig a 30-as évektől állt szolgálatban és a jellegzetes berendezésű kocsi szintén nagyon gyakori darab volt a vasútvonalakon.
















Az új Közlekedési Múzeum kapcsán eredetileg felmerült, hogy a régi helyszínen újul meg a Városligetben, végül mégis úgy döntött a városvezetés, hogy az Északi Járműjavító üres hangárába helyezik át. A kőbányai helyszín nagyjából 30 ezer négyzetméternyi kiállítási területen fekszik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!