Index – Külföld – Határátkelőket zártak le Szlovákiában a járvány miatt

általa megosztva admin
Kategória:Csehországban az elmúlt napokban valamelyeset lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb beteget regisztrálnak naponta, mint egy héttel korábban. Szlovákiában több határátkelőhely lezárásával próbálják meg csökkentei a vírus terjedését. Romániában a suceavai és a dévai megyei kórházat is katonai irányítás alá vonták, miután fertőzésgócok alakultak ki az intézményekben. Eközben Ukrajnában és Oroszországban is romlik a helyzet, szerdára mindkét országban rekordnövekedést tapasztaltak  a regisztrált betegek számát tekintve. A kelet-ukrajnai, szakadár területen mindössze hat megbetegedést ismernek el hivatalosan.

Határátkelőket zártak le Szlovákiában

Szerdától péntekig (április 8. és 10. között) csak bizonyos kijelölt, végig nyitva tartó határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait. Erre az óvintézkedésre a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében van szükség, írja az Új Szó.

Magyarország irányából a következő átkelők maradnak járhatók:

  • Dunacsún ? Rajka (autópálya)
  • Medve ? Vámosszabadi
  • Észak-Komárom ? Dél-Komárom
  • Párkány ? Esztergom
  • Ipolyság ? Parassapuszta
  • Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) ? Balassagyarmat
  • Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) ? Salgótarján
  • Sajószentkirály (Kráľ) ? Bánréve
  • Miglécnémeti ? Tornyosnémeti (I/17, R4)
  • Újhely ? Sátoraljaújhely 

Az Új Szó beszámolója alapján szerdán az ország több pontján is megbénult a közlekedés, és hatalmas torlódások alakultak ki az autópályákon. Szlovákiában hétfő reggeltől minden külföldről hazaérkezőt tesztelnek, és kedden délig összesen már 17 639 vírustesztet végeztek el az országban. A kormányzati oldal közlése szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdáig 581-re emelkedett, és eddig ketten vesztették életüket a koronavírus miatt.

Csehországban kicsit lassult a fertőzés terjedése

Kedden a múlt heti napi átlagnál lassabban nőtt a koronavírusos fertőzések száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli tájékoztatása szerint kedden 211 embernél diagnosztizálták a fertőzést, és az összes regisztrált fertőzött száma 5033-ra emelkedett. A múlt heti napi növekedési átlag 253 volt.

A koronavírus-fertőzésbe eddig 91-en haltak meg Csehországban, míg a gyógyultak száma 181-re emelkedett. A halálesetek száma kedden tizeneggyel, a gyógyultaké pedig 54-gyel emelkedett. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma szerda reggelre 98 681-re nőtt. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati televíziónak nyilatkozva szerda reggel azt mondta, hogy a kormány mérlegeli a népszerű termelői piacok újranyitását húsvét után. A piacokat működtető szervezet már kidolgozta a szükségállapotnak megfelelő szabályokat is. A miniszter úgy véli, hogy a piacok újranyitása hozzájárulhat a lakosság jobb ellátásához friss mezőgazdasági termékekkel. Vojtech kijelentette, hogy miután a járványhelyzet a hét elején nem romlott, nincs akadálya annak, hogy csütörtökön a korábbi kormánydöntés alapján bővüljön a nyitva tartó üzletek és szolgáltatások sora.

Romániában késnek a teszteredmények

Romániában az elmúlt 24 órában jelentett 27 halálesettel meghaladta a kétszázat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, írja az MTI.

A stratégiai kommunikációs törzs szerda kora délutáni összesítése szerint 207-re emelkedett a vírus miatt elhunytak száma. Az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt 344-gyel nőtt, és 4761-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában jelentették a legtöbb halálesetet a járvány kezdete óta,

de a közzétett adatok szerint az elhalálozások egy része korábban történt, csak mostanra lett meg a teszt eredménye, amely alapján ezeket az eseteket is a koronavírus-statisztikába sorolták.

A teszteredmények késése általános probléma Romániában. Egy temesvári szülészetről kilenc újszülött már hazamehetett a családjához, mire 5-6 nappal a mintavétel után a teszteredményeik azt mutatták, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A megismételt tesztek öt újszülöttnél nem mutatták már ki a fertőzést. A többi eredményre még várni kell.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter kedden azt közölte, hogy folyamatosan bővítik a tesztelési kapacitást, és 2-3 napra sikerült csökkenteni a várakozási időt. A miniszter szerdán bejelentette, hogy a suceavai megyei kórház után a dévai megyei kórházat is katonai irányítás alá vonták. Az egészségügyi intézményben ugyanis fertőzésgóc alakult ki, az ott kezelt 111 páciens közül 85-nél kimutatták a fertőzést.

A járvány kezdete óta 528 megbetegedett személyt nyilvánítottak gyógyulttá Romániában, számuk az elmúlt napokban gyorsuló ütemben nőtt.

Míg hétfőn 32, kedden 54, szerdán 68 személy hagyhatta el a kórházat. Több mint 25 ezer személyt tartanak intézményes karanténban, és közel 90 ezren lakhelyi elkülönítésben töltik a betegség lappangási idejét. Az összesítés szerint 1869 személy került intézményes karanténba azt követően, hogy nem tartotta be a lakhelyi elkülönítés szabályait.

A járvány kezdete óta 335 bűnügyi dossziét nyitottak a járványellenes hatósági intézkedések meghiúsításáért, és csak az elmúlt 24 órában 6690 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegéséért. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege 14,92 millió lej (1,12 milliárd forint).

A stratégiai kommunikációs törzs összesítése arra is kitért, hogy külföldön 651 román állampolgárnál állapították meg a Covid-19 fertőzést, közülük 37-en haltak bele a betegségbe.

Ukrajnában romlott a helyzet

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt, hét új esettel, 52-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 206-tal 1668-ra,

ami az eddigi legmagasabb napi növekedés Ukrajnában

? hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta, Ukrajnában a betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. Összehasonlításképpen ez most Spanyolországban 9,9, Olaszországban pedig 12,6 százalékos, Németországban viszont kevesebb, mint 2 százalékos, Dél-Koreában pedig csak 1,5 százalékos ? tette hozzá Ljasko.

A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét, azt ellenőrizendő, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat ? közölte a minisztréium sajtóosztálya. Az alkalmazás a két héten át tartó karanténidőszak alatt naponta legfeljebb tíz alkalommal küld a megfigyelt személy telefonjára úgynevezett push típusú üzenetet, amelyre az illetőnek egy fotót kell magáról visszaküldenie. A küldéskor bekacsol a rendszerben a helymeghatározás, így értesül a fogadó, hogy az üzenet küldője éppen hol tartózkodik.

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetése szerdán közölte,

a régióban egy baptista összejövetel lett a fertőzés elterjedésének fő okozója.

Persotravenszk városában évente hagyományosan ilyentájt gyűlnek össze a baptisták. Egyházi vezetőjük idén ugyan lemondta az összejövetelt, mégis az országból, de külföldről is több százan érkeztek a településre, ahol a helyben lakóknál szállásolták el őket. Csak a városban 21 fertőzöttet azonosítottak keddig, az egész megyében összesen 41-et.

Az ideiglenesen megszállt kelet-ukrajnai területekkel foglalkozó ukrán minisztérium értesülése alapján Donyeck megye szakadár megszállás alatti részében, Amvroszijevka központi járási kórházában belehalt a koronavírus betegségbe egy fertőzött, de a szakadárok ezt igyekeznek eltitkolni, a betegről felvett orvosi dokumentumokat elkobozták. Jelenleg a szakadár területen mindössze hat fertőzéses esetet ismernek el hivatalosan. A tárca megemlítette, hogy Oroszországból érkezett járványügyi orvosok naponta ellenőrzik a szakadár fegyveresek állapotát.

900 ezernél is több tesztet végeztek Oroszországban

Oroszországban egy nap alatt 1175-zal, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekedést jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon. Az elmúlt nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, az elhunytak száma így 63-ra emelkedett. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak,

míg a tesztek száma már meghaladta a 900 ezret is.

Közben folytatódott a világjárvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítása. New Yorkban felszállt az Aeroflot gépe, amely előzőleg az Interfax szerint mintegy 400 amerikait szállított haza Oroszországból. A Moszkvába tartó orosz utasok számát nem közölték. Az elkövetkező napokban további különjáratok indulnak majd Oroszországba Thaiföldről, Indiából, Montenegróból és Spanyolországból is. Kínában, az orosz határ mentén fekvő Hejlungkiang tartománybeli Szujfen-ho városban szerdáig 25, Moszkvából hazatért embert diagnosztizáltak koronavírussal.

(MTI)

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.