Nem érdemes kockáztatni: a buszsáv a buszoké

általa megosztva admin
Kategória:


Több millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki 2019-ben a fővárosi autóbusz-forgalmi sávokat jogosulatlanul használó autósokra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ rendszeresen tart buszsávellenőrzést a főváros számos pontján, amelynek köszönhetőn a szabálysértések száma kis mértékű csökkenő tendenciát mutat. A KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva közlekedők nemcsak a hatóságokat, de a szabálykövetőket is zavarják, a közös BRFK-BKK akciók tehát a jövőben is folytatódnak.

A BKK és a BRFK közötti napi munkakapcsolat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Budapest közlekedése minél zavartalanabb legyen. A közösségi közlekedést nehezítő körülmények esetén a két szervezet közös erővel dolgozik a forgalom gördülékenységének fenntartásán. Ilyen szituáció az is, amikor valaki a főváros különböző pontjain mintegy 75 kilométer hosszan húzódó autóbusz forgalmi sávok valamelyikét jogosulatlanul használja. Aki illetéktelenül a buszsávra hajtva vagy ott megállva akadályozza a közösségi közlekedést, szabálysértést követ el, amelynek helyszíni összege ötezertől ötvenezer (?visszaesőként?, azaz hat hónapon belül újrázva hetvenezer) forintig terjedhet. Aki a KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva, a gyorsabb haladás érdekében autójával a buszsávban halad, nemcsak a hatóságokat és a buszsofőröket zavarja, de a tapasztalatok szerint a szabályosan közlekedőket is frusztrálttá teszi.

2019-ben a rendőrség munkatársai megközelítőleg ezer szabálysértő esetében szabtak ki helyszíni bírságot buszsáv jogosulatlan használata miatt, a büntetések összértéke éves szinten több millió forintra rúg. Statisztikáik szerint havi százas nagyságrendben fordul elő ilyen eset. A helyszíni bírság mértéke az elkövetett szabálysértés súlya és a körülmények alapján mérlegelve ötezer és ötvenezer forint között mozog. Néhány gépjárművezetővel szemben, aki nem ismerte el a vétkességét, a hatóság feljelentést is tett. 2020 januárjában és februárjában összesen 80 alkalommal intézkedtek a rendőrök a közös akciók során. A folyamatos ellenőrzések hatására a jogsértést elkövetők száma kismértékű csökkenést mutat.

A közös buszsávellenőrzések és a közösségi közlekedési járművek vezetőinek tapasztalatai alapján a leggyakrabban a Mészáros utcában, a Hegyalja úton, a Megyeri úton, a Határ úton, az Üllői úton, a Kőbányai úton, a Vaspálya utcában, a Budaörsi úton, a Szent István körúton, a Vágány utcában és a Thököly úton hajtanak autósok a buszsávra. A BKK és a BRFK közös akciói, illetve a rendőrség saját hatáskörben végzett jövőbeli ellenőrzései természetesen nemcsak ezekre a helyszínekre koncentrálódnak majd.

 Mit mond a KRESZ a buszsáv használatáról?

Az autóbusz-forgalmi sáv használatáról a KRESZ 36.§ (8) bekezdése rendelkezik. Eszerint a buszsávban a menetrend szerinti közösségi közlekedési járműveken kívül a megkülönböztető jelzéssel felszerelt járművek, a taxik, a motorosk, valamint megfelelő felfestés esetén a kerékpárosok és bizonyos megkötéssel a szemétszállító járművek haladhatnak. Más jármű kizárólag akkor hajthat rá a buszsávra, ha bekanyarodni készül és a közúti jelzések lehetőséget biztosítanak ebből a célból a sávváltásra.

Budapest, 2020. március 4.
Budapesti Közlekedési Központ

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).