Index – Belföld – Esztergomba betört a víz, több területet is elöntött a Duna

általa megosztva admin
Kategória:


Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?

Küldje el nekünk!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízügyi honlapja szerint csütörtök délben 726 centiméter volt a Duna vízállása Esztergomnál. Az elmúlt napokban védekezéssel volt elfoglalva a város, Hernádi Ádám polgármester Facebook-oldala szerint vízügyisek, katasztrófavédelmisek, honvédek és önkéntesek segítették a munkálatokat.

A veszélyeztetett területeket homokzsákokkal, ideiglenes védművekkel erősítették meg. Várhatóan péntek reggel tetőzik a Duna Esztergomnál. Az előrejelzés szerint 8 méter alatt marad a vízállás.

Azt már a helyszínen tapasztaltuk, hogy rendőrök és rendvédelmi hallgatók őrzik a lezárt elöntött területeket, a vízügyisek pedig folyamatosan ellenőrzéseket tartanak.

Hiába tört be a víz, Esztergomban nem állt meg az élet

Az Erzsébet parkba és a Nagy Duna sétányra már betört a víz. A királyi városrészen észak-déli irányba áthaladó Kis-Duna sétányon lezárások vannak a megemelkedett vízszint miatt, de nem állt meg az élet, találtunk nyitva kávézót és cukrászdát is. A dolgozók kérdésünkre azt mondták, nem aggódnak, bíznak benne, hogy nem éri el őket a víz.

Úgy általában is nyugodtak az esztergomiak, legalábbis azok, akikkel beszéltünk, többek felidézték, hogy 2013-ban rosszabb volt a helyzet.

Sokan a telefonjaikkal készítenek fényképeket az elárasztott területekről. Hernádi Ádám polgármester csütörtök délelőtt a Facebook-oldalára azt írta, tisztelettel kéri a Dunához érkező katasztrófaturistákat, hogy egy jó szelfiért se lépjenek be a védekezéssel érintett területekre.

Egyrészt veszélyes, másrészt tilos, mert akadályozzák a védelmünkért dolgozók munkáját Köszönöm a megértésüket!

– közölte a városvezető.

Mint arról szerdán beszámoltunk, Hernádi Ádám, Esztergom első embere lett az Év Polgármestere. Szerdán több kérdéssel is megkerestük az esztergomi önkormányzatot, szerettük volna, ha a polgármester nyilatkozik az árvíz elleni védekezési munkálatokról. Azt is jeleztük, csütörtökön a városba érkezünk, telefonon azonban azt a választ kaptuk a kollégáitól, hogy nem akar nyilatkozni.

Csütörtökön aztán a Mindszenty hercegprímás tér közelében találtunk rá Hernádi Ádámra, aki a vízügy dolgozóival tartott ellenőrzést, de végül egyikőjük sem nyilatkozott lapuknak.

Egy szerdai videóban a polgármester arról számolt be az esztergomiaknak, hogy folyamatosan zajlik az árvízi védekezés, a szakemberekkel figyelemmel kísérik a vízszintet, majd megköszönte az önkéntesek munkáját, akik hozzájárulnak a város megvédéséhez.

Az Esztergomot érintő közlekedési változásokról itt olvashat. Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).