Index – Belföld – A rendőrség az iskolai balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet

általa megosztva admin
Kategória:


A tanévkezdéssel egyidejűleg mind a gyalogos, mind az autós forgalom ugrásszerűen megnő, a reggeli és délutáni órákban sok gyerek közlekedik az utakon. A rendőrség tapasztalata szerint szeptemberben az iskolások veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál.

Ezernél is több gyerek sérült meg

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint a tavalyi évben közel 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg Magyarországon közlekedési balesetben. A legtöbben közülük, mintegy ezren 10–14 éves korosztályba tartoztak. Mint megjegyzik, a gyerekek főként elszenvedői, nem okozói voltak a balesetnek, gyakran utasként a járművezető szabályszegése miatt sérültek meg. Százan pedig gyalogosként sérültek meg, 1232 eset könnyű sérüléssel végződött, de 152-nél súlyos sérülés lett a következmény, és 8 gyermek már soha nem térhetett haza – közölték. Kedvezőbb adatokról is beszámoltak, miszerint 2023-ban javult a gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya, bár még mindig tízből egy gyerek védtelenül utazott az autóban.

Gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek

hangsúlyozzák. A nyári szünet két hónapja után nagyjából négy hétig még nem állnak vissza tökéletesen a hétköznapi menetrendre, ami sokszor figyelmetlenséggel jár, így ez az időszak különösen kockázatos számukra közlekedésbiztonsági szempontból. Előfordulhat, hogy meggondolatlanul lépnek le a járdáról, szeptemberben gyakoribbá válhat, hogy parkoló autók, más tereptárgyak takarásából hirtelen körültekintés nélkül lépnek le az útra, nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen kelnek át.

Tanácsok a balesetek elkerülésére

Éppen ezért ilyenkor a frekventált általános iskolák előtt fokozott rendőri, polgárőri jelenlétre lehet számítani a tanévkezdés előtti és utáni időben, ott ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A hatóság ugyanakkor kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és figyelmesen közlekedjenek az iskolák, óvodák környékén, valamint számítsanak arra, hogy a diákok váratlanul megjelenhetnek az úttesten.

Az ORFK balesetmegelőző kampányának keretében szerkesztőségünkhöz is eljuttattak iskolatáskát, amiben számos, a kisiskolások vagy akár óvodások biztonságát szolgáló fényvisszaverő eszközökkel szemléltették, hogy számos olyan eszköz van, amely a közlekedés során elősegíti a gyermek láthatóságát: tornazsák, baseball sapka, kulacs, mobilövtartó, világító karperec.

Használatuk előnye, hogy legalább 2–3-szorosára, sötétben pedig akár 5–10- szeresére növelik az észlelhetőséget

 – fogalmaztak lapunknak. Arra is kitértek, hogy a balesetmegelőzési program részeként ilyenkor területileg illetékes szervek több iskolában tartanak előadásokat a gyermekeket érintő közlekedésbiztonsági ismeretekről, kiemelten a tanintézményhez vezető útvonalak főbb veszélyeiről.

Néhány jó tanáccsal is szolgálnak a szülőknek, hogyan lehet felkészíteni a gyerekeket a biztonságos közlekedésre:

  • Már óvodás korban célszerű megkezdeni megismertetni velük a legalapvetőbb jelzéseket, szabályokat: közlekedési lámpák-, fénysorompó jelzése, gyalogátkelőhelyen áthaladás, stoptábla stb. Iskolásként önálló közlekedésben csak ezek elsajátítása után vegyenek részt – jegyezték meg lapunknak.
  • Amennyiben a gyermek gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel jár iskolába, előzetesen meg kell vele ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen szabályokat. Ennek legjobb módja, ha a szülők vele együtt járják be az iskolába vezető utat. Mint megjegyezték, azt is fontos tudatosítani, hogy a busz előtt sem szabad átrohanni az úttesten.
  • Amennyiben a gyermek kerékpárral, rollerrel jut el az iskolába, csak akkor járjon önállóan, ha a közlekedési szabályok ismeretével képes a járművel biztonságosan haladni. A gyalogátkelőnél pedig a járművet tolva kell áthaladni. Hozzáteszik: fontos, hogy a bicikliző gyermek minden esetben viseljen fejvédőt.
  • Amennyiben a szülő gépjárművel szállítja az iskolába a diákot, mindig rögzítse őt az életkorának megfelelő gyermekbiztonsági rendszerbe ­– gyerekülés, ülésmagasító –, és csatolja be a biztonsági övet és a magáét is.
  • Korábban azt is említették, a növekvő forgalom figyelembevételével ajánlott időben elindulni. Ezzel is elkerülhetők a kapkodásból eredő balesetek.
  • A mobiltelefonálás, a zenehallgatás a közlekedés során szintén kockázatos, belefeledkezve a gyerek figyelmetlenebbé válhat, kevésbé hallja az érkező járművet. „Beszélje meg gyermekével, hogy ilyenkor tegye el a mobilt, és vegye ki a fülhallgatót!” – javasolják.

Szeretnénk, ha ez a tanév iskolapéldája lenne a balesetmentes közlekedésnek, „hogy mindenki hazaérjen” – emelték ki.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).