Index – Belföld – Egymásnak feszült Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a Déli Körvasút megépítése miatt

általa megosztva admin
Kategória:


Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, aki indul a főpolgármester-választáson, Facebook-bejegyzésben reagált Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester videójára, melyben Karácsony a Déli Körvasút megépítéséről úgy beszél, hogy az az elmúlt évtized legkorruptabb, leginkább jogsértő és leginkább környezetromboló beruházása.

„Sajnálattal látom, hogy Karácsony Gergely ma egy megafonos stílusú lejáratóvideóban próbál betámadni a Déli Körvasút kapcsán, miközben korábban hivatalosan is támogatásáról biztosította a beruházást” – írta Vitézy, és hosszan, pontokba szedve mutatott rá – ahogy fogalmazott – a „tényekre”.

Vitézy Dávid érvei között az is szerepel, hogy a Déli Körvasút megépítését a főpolgármester is támogatta három évvel ezelőtt, és azóta a műszaki tartalom semmit nem változott. A közlekedési szakember meglátása szerint a Déli Körvasút az elővárosi vonatok sűrítését célzó kapacitásbővítő beruházás, a célja kevesebb autó, több elővárosi, elektromos motorvonat. Az az álláspontja, hogy az elővárosi vasútvonalak fejlesztése minden budapesti érdeke az autóforgalom mérséklése miatt, és különösen érdeke az érintett kerületeknek, Budafoknak, Újbudának, Ferencvárosnak, Kőbányának, Rákosmentének, ahol sűrűbb vonat- és jobb közösségi közlekedés lesz a beruházás révén.

Ahhoz, hogy 30 helyett 15 percenként járhassanak az elővárosi vonatok reggel és délután Budafok vagy Rákoscsaba felől, szükség van Déli Körvasútra. Vitézy úgy gondolja, hogy

ez a valódi zöldpolitika, nem a vasútellenesség.

A főpolgármester-jelölt azt a kérdés is felteszi, hogy Karácsony miért nem bírálja Lázár János építési és közlekedési minisztert, aki – szerinte – a beruházásnak lassan két éve a „korlátlan ura”.

A vasútfejlesztés kapcsán a helyben élők szempontjainak maximális figyelembe vétele szükséges

– hangsúlyozta Vitézy. „Ha főpolgármesterként megkapom a budapestiek bizalmát, mindent el fogok követni, hogy a kormány teljesítse az ígéreteit: elkészüljön a Hamzsabégi park teljes körű felújítása, a vasútra néző lakásokban az ablakok cseréje, ne legyen indokolatlan éjjeli munkavégzés, valamint a vasúti beruházás eddig halogatott, de szükséges elemei, így az új népligeti vasútállomás is elkészüljön” – fogalmazott.

Ha Karácsony Gergelyt a pártpolitikai csaták helyett a város valódi fejlesztése is érdekelné, akkor ezekért harcolna, és nem engem kérne számon, hanem a magyar kormányt. Az a főpolgármester ugyanis nem zöld, aki vasútellenes

– jelentette ki a főpolgármester-jelölt.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.