Az ítélet nem jogerős.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a mentőst, akit 2021 márciusában, miután egy várandós nőhöz riasztották, a helyszínre sietve ütközött egy motorossal a budapesti Rottenbiller és Wesselényi utca kereszteződésében, aki életét vesztette. A büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették, az ítélet viszont nem jogerős – számolt be a Blikk.

A vádirat szerint a mentőautó sofőrje úgy haladt át a piros lámpán, hogy nem győződött meg kellő mértékben arról, hogy a neki balról érkező összes jármű biztosítja-e számára az akadálytalan továbbhaladást, pedig a KRESZ szerint kötelessége lett volna. Ugyan a motoros a megengedettnél közel kétszer gyorsabban közlekedett, de az ütközést kisebb sebességgel sem tudta volna elkerülni. Az ügyészség szerint a mentős 60 kilométer per órával mehetett, de a férfi ezt vitatja, szerinte ugyanis jóval lassabban, 30-40 kilométer per órával haladt.

A lap jelen volt a keddi tárgyaláson, ahol a vádlott ügyvédje a jegyzőkönyvet idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal véréből THC volt kimutatható. A védelem viszont úgy véli, hogy ha nem lett volna drog a motoros szervezetében, akkor nem ment volna kétszer annyival, mint a megengedett sebesség. A jegyzőkönyvek szerint még tíz nappal a baleset után a boncoláson is érezhető volt a marihuána illata a szerveken, éppen ezért a vádlott nem gondolja, hogy csupán belélegzésről van szó.

A vádlott megjegyezte azt is, hogy a baleset napján csupán bukósisakot viselt a fiatal motoros, egyéb láthatósági vagy védőfelszerelést nem. Szerinte, ha ezeket nem mulasztja el a motoros, akkor „semmilyen baleset nem történt volna”. Az édesanya úgy tudja, fia viselt védőfelszereléseket.

A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja a történteket, bár nem érzi magát felelősnek érte. Arra is kitért, hogy az ő élete is „teljesen tönkrement a baleset következtében”, ugyanis elveszítette a munkáját, és a jogosítványát is. Azt kérte, hogy a bíróság mentse fel, hogy folytathassa hivatását, ez azonban nem történt meg.

Nyitóképünk a 2021-es baleset térfigyelőkamerás felvételéből származik.