Index – Gazdaság – Lázár János minisztériuma nem tett le tervéről: Nagyon sok autóról kerülhet le a zöldrendszám

általa megosztva admin
Kategória:


Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Pénzcentrum kérdésére hétfőn közölte, nem tett le arról a tárca, hogy megvonják a zöldrendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól.

Azt írták, társadalmi elvárás, hogy szigorítsanak a zöldrendszámok szabályain.

A lap beszámolója szerint a módosítás körülbelül 38 ezer autóst érintene, akiknek így az ingyen parkolásról és az adókedvezményekről is le kéne mondaniuk.

Tavaly ősszel az Index is megírta, hogy egy kormányzati előterjesztés nyomán eltávolíthatják a zöldrendszámot a Magyarországon forgalomba hozott plug-in hibrid autókról. Az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz köthető javaslat szerint a forgalomba helyezett plug-in hibridek mellett a már forgalomban lévő, elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autókról is lekaphatják a zöldrendszámot a jövőben.

Folyamatban van a felülvizsgálat

Az ÉKM a lappal azt is közölte, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. A kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával.

A tisztán elektromos meghajtású gépkocsik közlekedésének környezetvédelmi tulajdonságai messze előnyösebbek más, részben elektromos hajtású, de belső égésű motorral is működő járművek környezetvédelmi tulajdonságainál, ezért indokolt az azonos mértékű üzemeltetési kedvezmények fenntartásának felülvizsgálata. A társadalmi elvárások is ebbe az irányba mutatnak, hiszen sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöldrendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belső égésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin- vagy dízelüzemű autó

– írták.

Elmondták azt is, hogy a környezetvédelmi célok teljesítése, a közlekedés további zöldítése, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a társadalmi elvárásokkal összhangban a zöldrendszámok jogosultságával kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata folyamatban van. A tervek szerint az érintettek rendszámait legkésőbb a következő műszaki vizsgán cserélnék le.

A plug-in hibridek tulajdonosai a folyamat részeként búcsút inthetnek az ingyenes parkolásnak, amivel most még számos magyar településen élhetnek. Magyarországon az utóbbi időben egy tucatra nőtt azon települések száma, ahol hozzányúltak a zöldrendszámos parkolási kedvezményhez.

Már Ajkán, Siófokon, Nagykanizsán, Hódmezővásárhelyen és Zalaegerszegen is megszűnt a kedvezmény, Pécs és Miskolc egyelőre csak a zöldrendszámos hibridektől vonta meg az ingyenes parkolást, a tisztán elektromos járművektől nem.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.