Az utakon is egyre több az ilyen nosztalgiaautó. Trabantból például több mint 40 ezer darab fut a német utakon.

Az NDK kultikus autója a Trabant, klasszikus autóként tért vissza, és egyre jövedelmező befektetéssé válik. Az egykor nálunk „papír-Jaguarnak” csúfolt autókat jelenleg átlagosan 7300 euró (2,9 millió forint) körüli áron kínálják Németországban – mondta Gerd Heinemann, a BBE Automotive tanácsadó cég munkatársa a Tagesspiegelnek.

A tanácsadó cég rendszeresen végez piacelemzéseket a klasszikus és veterán autókról az országban. Egyes különleges Trabi-változatokért 25 000 eurós (9,9 millió forint) és annál magasabb árakat is kérnek az interneten. „Az árak tovább fognak emelkedni” – becsüli Heinemann, aki szerint évente öt százalék növekmény teljesen reális.

Több mint 13 ezer Trabant és Wartburg fut még a magyar utakon

Négy év alatt egy teljes esztendővel öregedett a Magyarországon forgalomban lévő személygépkocsik átlagéletkora, elérve a 15 évet. Egy régi NDK-s autóval, vagy igazán öregnek számító Moszkviccsal sem rendkívüli összefutni az utakon – derül ki a HVG legfrissebb számából.

60 évvel ezelőtt a Trabant 601-et a lipcsei tavaszi vásáron mutatták be a nemzetközi közönségnek. Ez váltotta fel a Trabant 500 (P 50) és 600 (P 60) elődmodelljeit. Az újraegyesítésig a 601-esből több mint 2,8 millió darabot gyártottak Zwickauban.

1989 után hétköznapi autóként alig volt rá kereslet, de a nosztalgia újra divatossá tette és a Szövetségi Közlekedési Hatóság szerint 2023-ban a számuk már meghaladta a 40 ezret.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.