Repülnek a hibridek a bajnokságból.

A rali csúcsosztályának zöldebbé tétele érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetéség (FIA) 2022-ben bevezette a Rally1-ben a hibrid autókat. A nemes próbálkozás az egekbe emelte a költségeket, míg ezzel párhuzamosan a bajnokság iránti érdeklődés a konstruktőrök részéről megcsappant.

A helyzeten most egycsapásra változtatnak, 2025-től a csúcskategóriás raliautók már nem lesznek alternatív hajtásláncúak. Ezt maga a Nemzetközi Automobil Szövetéség a FIA jelentette be, mondván a raliversenyzés jövőjének alapos elemzése után arra jutottak, hogy a bajnokságban a nevezések számának csökkenése, valamint a bennfentesek és a szurkolók negatív véleménye miatt úgy döntöttek, hogy a hibrideket kivonják a világbajnokságból.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy idén is lehetett hagyományos hajtású autókkal nevezni ebben a kategóriában, de ezekkel nem lehet bajnoki pontokat szerezni.

A World Rallye Car (WRC) kategória – a Rally1 – amely a sportág a csúcsát jelenti, régóta küzd azzal, hogy a jelenleginél olcsóbb feltételekkel működhessen. Az autóknak egyébként is könnyebbeknek kell majd lenni a jelenleginél és kevésbé támaszkodhatnak a szintén nagyon drága aerocsomagokra. A teljesítményüket is 330 lóerőben kell majd korlátozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.