Az extrém gyorshajtást keményen szankcionálják majd.

Ausztriában márciustól szigorúbb büntetés vár a gyorshajtókra, akár járművük elárverezésével is számolniuk kell. Az új szabályok szerint annak a sofőrnek, aki a lakott területen a megengedett sebességet legalább 80 km/órával túllépi – tehát egy normál városi útszakaszon 130-nál gyorsabban hajt, akkor az autóját azonnal elkobozhatják és el is árverezhetik – természetesen szabálysértési bírság mellett. Ugyanez a szankció érvényes az autópályákon száguldozókra: ott az veszíti el a kocsiját, aki a megengedett sebességet 90 km/órával lépi túl, azaz legalább 220-szal repeszt a sztrádán.

Aki viszont visszaesőnek számít a közúton, ennél kevesebbért is bukhatja az autóját: ha a gyorshajtás lakott területen meghaladja az óránként 60 kilométeres, lakott területen kívül pedig a 70 kilométeres óránkénti sebességet.

A szigorítás az osztrák kormány szerint az elharapódzott gyorshajtás visszaszorítását célozza. Azonban az új szabályozás alkotmányos aggályokat is felvet, és az autósklub inkább gyakoribb sebességellenőrzéseket javasol.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.