Ketten csigolyatöréssel kerültek kórházba figyelmetlen autósok miatt.

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől a Magyar Közút azután, hogy három hét alatt három olyan baleset történt a munkaterületein, amelyet figyelmetlen autósok okoztak. Ezek közül kettőben ráadásul több munkatársuk is megsérült, két szakember csigolyatöréssel került kórházba.

A közútkezelő közleménye szerint a munkaterületet mindhárom helyszínen megfelelő módon, fényjelzéssel és terelőkúpokkal is jelezték a közlekedőknek a munkálatokat, a vétkes autósok mégis belehajtottak a munkagépekbe és életveszélybe sodorták az úton dolgozókat, saját magukat és a többi közlekedőt is.

A balesetekről videót is közzétett a Magyar Közút.

Az egyik eset Győr-Moson-Sopron megyében, Hidegség és Fertőboz között történt, ahol a közutasok az út menti növényzetet gondozták. Brigádszállító kocsijuk az út szélén állt, ők az árokban és a domboldalon dolgoztak. A balesetet okozó személyautó a brigádszállító hátuljának ütközött, és közéjük lökte. Kettejüket alóla kellett kimenteni, egy harmadik az autó elejének vágódott. Egyiküknek a bal lába sérült meg, egy másik munkatársnak a bal válla kificamodott és eszméletét vesztette, a harmadikuknak pedig eltörött az egyik csigolyája. A balesetet okozó autós nem sérült meg.

Hajdú-Biharban Hajdúdorog és Hajdúvid között cserjéztek a szakemberek, amikor a brigádszállítójukba belehajtott egy személyautó. A kocsi a munkagép és a brigádszállító közé csapódott, éppen oda, ahol a közutasok dolgoztak. Az egyikük csigolyája eltört, a vétkes jármű vezetője könnyű sérüléseket szenvedett.

A harmadik eset még január végén történt az M0-s autóúton, az 5-ös főút csomópontjánál: egy személyautó nekihajtott a közutasok ütközésienergia-elnyelőjének.

A közlemény szerint 2000 óta 21 közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire figyelmetlen autósok miatt.

A Magyar Közút szerint az ilyen esetek elkerülhetőek, ha a sofőrök minden esetben az útra és a vezetésre koncentrálnak, és komolyan veszik és betartják az ideiglenes sebességkorlátozásokat, előjelzéseket.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kedvező időjárás miatt egyre több helyen számíthatnak az autósok kátyúzási és növényzetgondozási munkát végző közutas brigádokra az utakon, ezért a társaság minden közlekedőtől azt kéri, hogy fokozott figyelemmel vezessen.