A Teslától a Mercedes C-osztályig – elég változatos a lista.

Az európai autópiac tavaly egyértelműen magára talált: az új gépkocsik regisztrációja a koronavírus járvány óta a legmagasabb szintet ért el. Az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) iránti erős kereslet és az új modellek növekvő befolyása jelentős változásokat okozott a kontinens autóiparában. Az európai 28 országban a személygépkocsik teljes értékesítése 2023-ban elérte a 12 792 151 darabot, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – közölte a Jato Dynamics autóipari elemző cég.

Az egyik legfontosabb változás az elektromos autó előretörése mellett, a kínai autógyártók folyamatos térnyerése. Tavaly hét új márka lépett be a piacra, a 2022-ben már 23 márkához. Összességében a kínai márkák 2023-ban 321 918 eladást regisztráltak, ami 79 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A legnépszerűbb modelleket tekintve pedig talán már nem is újdonság, hogy a Tesla Model Y volt Európa legkelendőbb modellje, az elektromos SUV lett először az első tisztán elektromos modell, amely egy teljes éven át elnyerte az Európa legkelendőbb autójának nem hivatalos címét. A Model Y Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia, Belgium, Belgium, Svájc és Finnország piacain is végig nyerő helyzetben volt tavaly.


Nagyításhoz klikk a képre