A zöld rendszámos járművek 56 százaléka kizárólag elektromos hajtású.

Több mint 88 ezer zöld rendszámú autó közlekedik Magyarországon a legfrissebb, januári adatok szerint, ezek 60 százalékát vidéken helyezték forgalomba.

Az Energiaügyi Minisztérium a Facebookon azt írja, hogy négy éve még csak 17 ezer zöld rendszámos autó volt hazánkban, vagyis a számuk az ötszörösére nőtt az évtized eleje óta.
A tisztán elektromos autók száma még gyorsabban nőtt, hat és félszerese a 2020-as számnak. A minisztérium úgy számolt, hogy februárban már meg fogja haladni az ilyen autók száma az 50 ezret.

Környezetkímélő motorkerékpárból körülbelül 500, tisztán elektromos autóbuszból pedig több mint 200 járja már a hazai utakat. A tisztán elektromos teherautók darabszáma idén évelején már meghaladta a háromezret.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly belföldön 22 651 gépkocsit helyeztek forgalomba zöld hatósági jelzéssel, 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, átadva a múltnak a 2022-es, csaknem 21 ezer darabos bővülési csúcsot. 2023-ban a zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt.

A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány 30 milliárd forint keretösszegű programmal támogatja a vállalkozásokat a tiszta és csendes személyautók és haszongépjárművek beszerzésében. A hétfőn megnyílt kiírásra csütörtök reggelig 1300 pályázat érkezett be 6,3 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb járműkategória a személygépkocsiké, több mint 1200 darabbal, de kisteherautóból is több mint négyszázat vásárolnának vissza nem térítendő támogatással a már jelentkezett cégek.