Nemcsak az álló helyzetben melegített motorért, hanem a lefagyott szélvédőért is büntethetnek a német rendőrök.

A mai modern személyautók – legyen szó benzines vagy éppen dízel típusokról – nem igazán igénylik, hogy a téli zimankóban elindulás előtt bemelegítsük a motorjukat. Egy rövid bemelegítésről persze szó lehet, de alapvetés, hogy napjaink autóit sokkal jobb úgy üzemi hőfokra hozni, hogy óvatos gázpedálkezeléssel mihamarabb elindulunk velük.

Egyes országokban kifejezetten tiltott az álló helyzetben történő motormelegítés, Németországban például 80 eurós (30 ezer forint) bírság és egy büntetőpont járhat ezért, az osztrák hatótságok pedig 75-150 (28-57 ezer forint), illetve akár 5 000 eurós (1,9 millió forint) bírságot is kiszabhatnak ilyen ügyekben. Az indok: a felelőtlen autósok egyrészt szennyezik a környezetet, másrészt feleslegesen keltenek zajt.


Németországban 60 eurós (23 ezer forint) bírság és egy büntetőpont járhat a téli útviszonyok melletti nyári gumis autózásért, a nem a látási viszonyoknak megfelelően megválasztott sebesség pedig 100 eurós (38 ezer forint) büntetést és szintén egy büntetőpontot hozhat magával.

Amennyiben valaki úgy kel útra, hogy nem takarítja le a havat a gépháztetőről és a tetőről, az 25 eurós (10 ezer forint) bírságra számíthat, a nem megfelelően kivilágított autóval történő közlekedésért pedig 20 eurós (8 ezer forint) büntetést szabhatnak ki a rendőrök.

A szélvédő jégtelenítéséről sem árt gondoskodni, többek közt már csak azért sem, mert 10 eurós (4 ezer forint) bírság járhat azért, ha valaki úgy autózik, hogy éppen csak minimálisan jégtelenített kis lyukakon át tekint ki a forgalomra.Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.