A közlekedési szakember szerint semmilyen társadalmi egyeztetés nem előzte meg a lépést.

Ahogy beszámoltunk róla, péntek reggeltől minden hétfőn és pénteken ritkábban járnak egyes BKK-járatok. Ezt a cég azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány után, az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével átalakultak az utazási szokások, ami azt eredményezte, hogy az utasforgalom pénteken és hétfőn is kisebb, mint 2019-ben volt.

A járatritkítások kapcsán Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi közlekedésért felelős államtitkár pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: „Felszólítom Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy haladéktalanul vonja vissza a járatritkítási csomagot és vizsgálja felül a BKK akcióját!”

Vitézy szerint azért elhibázott az 53 járatot – 43 busz-, négy villamos- és hat trolibuszjáratot – érintő intézkedés, mert a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították a csúcsidőben. „Ilyenkor eleve nem a várakozási idő, hanem a kapacitás a fő szempont – többtucatnyi csuklós busszal jár kevesebb mától a városban az intézkedés nyomán. Ez pedig nem mindegy: ha mindegyik érintett vonalról kivesznek egy-két buszt és ennyivel kevesebb közlekedik, a zsúfoltság nő és előfordul, ahogy a képeken is látható, hogy az utasok fel sem férnek. Önmagában ezen nem segít, hogy a várakozási idő „csak” egy perccel lett nagyobb” – írta bejegyzésében, amelyhez a péntek reggeli csúcsforgalomban készült fotókat is mellékelt.




A közlekedési szakértő hozzátette: „Bár a BKK létrehozása óta kötelező, semmilyen társadalmi egyeztetés és előzetes bejelentés nem volt a menetrend átalakításáról, a Közlekedő Tömeg civil egyesülettől értesült a közvélemény a BKK járatritkítási terveiről, melyeket ma reggeltől be is vezettek.”

Korábbi cikkünkben arról írtunk, a Közeledő Tömeg szerint a koronavírus-járvány óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom nem elégséges indoklás a BKK járatritkítására, főleg, mivel jelenleg a főváros vezetése folyamatosan kritizálja az Építési és Közlekedési Minisztériumot a többi között a MÁV–HÉV-vonalakon tapasztalható járatritkítás miatt.

Vitézy Karácsonynak intézett bírálata azért is érdekes, mert az LMP-nél az ő neve merült fel lehetséges főpolgármester-jelöltként, bár a közlekedési szakember egyelőre se igent, se nemet nem mondott a felkérésre.

(Nyitóképünk illusztráció)