Index – Belföld – Olyan statisztika jelent meg a közlekedési bűncselekményekről, amit senki sem akart látni

általa megosztva admin
Kategória:


A Magyar Nemzet kikérte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) a pontos statisztikát a közlekedési bűncselekményekkel kapcsolatban. Érdemes az elején leszögezni: jelenleg összesen 568-an – közülük nyolc nő – töltik jogerős szabadságvesztés-büntetésüket valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt.

Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis ahogy arra a lap rávilágított minden bizonnyal 568-nál többen ülnek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt.

Ám a bíróság és a büntetés-végrehajtás az elítélteket a terhükre rótt legsúlyosabb, bizonyított bűncselekményük alapján tartja nyilván.

Kifejezetten gyorshajtás miatt senki sem ül börtönben. Hiszen a börtönben ülő gyorshajtást elkövetők rendszerint több bűncselekményt is elkövetnek. Sajnos jó példa erre: az Árpád hídi borzalmas kerékpáros-tragédia miatt letartóztatásban lévő férfi és társai közlekedési bűncselekményt is elkövettek az eddigi adatok szerint, nem csak gyorshajtást. 

Ugyanakkor számos elkövetőt nem csak közlekedési bűncselekmény miatt ítélnek el: ha egy embercsempész súlyos sérüléses közlekedési balesetet is okozott menekülés közben, akkor a fő büntetést valószínűleg az embercsempészetért szabták ki, és eszerint is tartják nyílván.

Az ittas vezetés az egyik legnagyobb számban előforduló közlekedési bűncselekmény: összesen 292 ember tölti le jelenleg is ezért a büntetését.

A bűncselekmény, illetve a szabálysértés határa a 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol, avagy 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentráció. Tehát ezalatt szabálysértés, felette bűncselekmény. Magyarországon a zéró tolerancia van. 

Az ittas járművezetés alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám ha a baleset vétlen áldozata nyolc napon túl gyógyuló vagy súlyosabb sérülést szenved, illetve elhalálozik, esetlge halálos kimenetelű tömegszerencsétlenség történik az ittas sofőr hibájából, a vétkes kettőtől nyolc évig, vagy akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Van egy többszörösen és különösen visszaeső is

A második leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, amiért letöltendő szabadságvesztésüket töltik, a járművezetés eltiltás hatálya alatt. A jogalkotók 2021. május 14-től ezt a tényállást bűncselekménnyé minősítette, és már 158-an jogerős szabadságvesztésüket töltik.

Volt olyan járművezető, akit egyetlen nap leforgása alatt négyszer fogtak el jogosítvány nélküli vezetés miatt. de volt aki autóval ment a szabálysértési tárgyalására, amit vezetés eltiltás hatálya alatt indítottak ellene.

A lap a teljesség igénye nélkül közli a részletes statisztikát is: a közúti baleset okozása 18 fő, közúti veszélyeztetés 17 fő, segítségnyújtás elmulasztása 16 fő, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt 17 fő, míg cserbenhagyás miatt hat fő tölti a büntetését. Járművezetés tiltott átengedése miatt egy fő ült börtönben. 

A közlekedési bűncselekmények miatt elítéltek jellemzően időt töltik elzárva: egy–hat hónap: 111 fő, hat hónap–egy év: 27 fő, egy–két év: 185 fő, két–három év: 71 fő, három–öt év: 37 fő, öt–10 év: harminc fő. Az 568 elítéltből többszörös visszaeső: 90 fő, visszaeső: 60 fő, első bűntényes: 72 fő, valamint erőszakos többszörös visszaeső: egy fő és többszörös különös visszaeső: egy fő.

Sorra érkeznek tragédiák és a botrányok

Ahogy arról korábban beszámoltunk pillanatok alatt megbotránkoztatta az internetezőket L.L. Junior, azaz Lesi László Csaba és G.w.M, azaz Varga Márk múlt héten közzétett Instagram-története, melyben az volt látható, amint a rapperek jóval a megengedett sebességhatár felett száguldoznak Budapesten.

Mint arról az Index is beszámolt, a videót egy 24 órán át elérhető Insta-sztoriként töltötték fel csütörtök este, és az látható rajta, amint a Petőfi hídon Budáról Pest irányába haladt a zenész a Mercedesével, mellette pedig egy másik sofőr hajtott el egy BMW-vel.

Ezek a BMW-sek, gyerekek! 130-cal, döbbenet! Ki ez?

– mondta L.L. Junior a videó közben, majd gondolta, megmutatja, ki is az igazi vagány, így bár a másik sávban, de beérte az autóst. A volán mögött nem más, mint G.w.M ült, aki jó barátja, sőt talán rokona is.

A videóban L.L. Junior arról is megkérdezte a rajongókat, hogy szerintük melyik autó a jobb a kettő közül – a menősködés azonban hamar véget ért, amikor a Budapesti Rendőr Főkapitányság hivatalból nyomozást indított, vélhetően gyorshajtás miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).