Index – Gazdaság – Középpontban a friss jogsisok egyik rettegett manővere

általa megosztva admin
Kategória:


A mindennapokban tapasztalt bizonytalankodás, erőszakoskodás és szabálytalanságok miatt indokolt elővenni a sávváltoztatás témáját – közölte az Autós Nagykoalíció.

A friss jogosítvánnyal rendelkezők egyik rettegett manővere a sávváltoztatás, ezért is érdemes a gyakorlás mellett az összes ide vonatkozó szabállyal tisztában lenni. Ez azért nem egyszerű, mert a sávváltásra vonatkozó külön fejezetet hiába keresünk a KRESZ-ben, a szabályokat a sorok közül kell kiolvasni.

Irányváltoztatás

Ilyen címszóval már van KRESZ paragrafus (a 29.) Eszerint,

aki irányváltoztatást hajt végre, az köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy sávváltáskor az ott haladóknak elsőbbsége van, azt jelenti, hogy nem kényszeríthetjük őket haladási irányuknak vagy sebességüknek hirtelen megváltoztatására. Ha ezekből bármelyik megvalósul, akkor máris szabálytalanok vagyunk.

Ha a sávváltási szándék megszületett, akkor első dolgunk, hogy ezt a közlekedés többi résztvevője számára is jelezzük, ennek módja pedig az irányjelző működtetése, vagyis az indexelés. Ezt követően összetett műveletsor következik. Nem csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő-e a szituáció a sávváltáshoz, hanem a nagy vizsgálódás közben az előttünk lévő forgalmat is szemmel kell tartani, hogy meg tudjunk állni, ha esetleg megáll a sor amíg mi a tükröt és holtteret kémleljük.

A holttérben megbújó járművek veszélye

Ha már a holtteret említettük: sok sávváltás közben történő ütközés vezethető vissza arra, hogy bár oldalra tekintve és a tükörben látottak alapján is szabad volt az elfoglalni kívánt sáv, a holttérben megbújt egy jármű (akár egy nyomon közlekedő motorkerékpár, vagy bicikli), amit nem vettünk észre. Ennek elkerülése érdekében

még a manőver megkezdése előtt muszáj hátra fordulással ellenőriznünk a vakfoltot is.

A sávváltás akkor egyszerűbb, ha a két sávban jellemző sebesség nagyjából azonos. Egy feltorlódott sávba, álló járművek közé nagyon nehéz lesz besorolnunk, tulajdonképpen csak a többiek jóindulatára számíthatunk.

Fontos az is, hogy tisztában legyünk a körülményekkel, ehhez a sávváltást megelőző másodpercekben már elkezdhetjük felmérni a körülményeket.

Segítsük mások sávváltását!

Nem ér minket semmilyen hátrány, ha valakit magunk elé engedünk egy másik sávból, cserébe neki jelentősen megkönnyíthetjük a dolgát és példásul nem halad be a záróvonalas szakaszra, ami előtt, ha megáll az feltartja a forgalmat, ha tovább megy, akkor pedig szabálytalanul közlekedik.

Nem utolsó sorban pedig a határozottságot kell említenünk. Fel is kell ismerni, ha „beengednek” minket, mert ha ilyenkor hezitálunk, tulajdonképpen mindkét sáv forgalmát lassítjuk.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.