Index – Külföld – 38 ország figyelmeztette Magyarországot a Budapest Pride miatt

általa megosztva admin
Kategória:


Az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését a 18 év alattiak körében. Ezt a jogszabályt jogvédő csoportok és az Európai Unió is több kritikával illette.

A július 15-én, szombaton megrendezendő Budapest Pride – amelyen többek között Karácsony Gergely, valamint David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beszédet mond – miatt nagykövetségek és mintegy tíz kulturális intézmény, köztük a British Council Hungary, az Észt Intézet és az Institut Français közös nyilatkozatban közölték, hogy támogatják a szombati rendezvényt, amely várhatóan több ezer embert vonz a belvárosába.

Aggódunk az olyan jogszabályok és politikai retorika miatt, amelyek többek között Magyarországon is jelen vannak, mert ellentétben állnak a megkülönböztetésmentesség, a nemzetközi emberi jog, és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez

– írták a közös nyilatkozatban.

Törvények visszavonására szólítottak fel 

„Hangsúlyozzuk, hogy a vezetőknek és a kormányoknak itt és máshol is tiszteletben kell tartaniuk és védeniük kell az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és meg kell szüntetniük az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat” – olvasható továbbá a dokumentumban, amelyet a Reuters ismertetett. 

Az Európai Bizottság korábban az Európai Unió Bíróságához fordult a 2021-es törvény miatt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyennek nevezett. A kormány szerint a jogszabály célja a gyermekek védelme, és nem az LMBT-közösséget célozza.

A Fővárosi Kormányhivatal csütörtökön megbírságolta a Líra könyvkiadót, amiért zárt csomagolás nélkül árulta a Heartstopper című brit LMBT-témájú képregényt, mondván, hogy ezzel megsértette a jogszabályokat.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.