Index – Külföld – Teljesen leállhatnak a közlekedési szolgáltatások egész Németországban

általa megosztva admin
Kategória:


A közlekedés csaknem valamennyi formáját ellehetetlenítő munkabeszüntetés várható hétfőn Németországban több szakszervezet közös sztrájkfelhívása szerint – írja az MTI.

A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a ver.di szakszervezeti szövetség és a vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetének (EVG) közös akciója országszerte érinti a távolsági, a térségi és a helyi közlekedést, valamint a repülőtereket, az autópálya-üzemeltető társaságokat és a vízügyi és hajózási igazgatási szerveket is.

Mint írták, a március 27-ére meghirdetett 24 órás figyelmeztető sztrájk ideje alatt

súlyos késésekkel, sőt a közlekedési szolgáltatások teljes leállásával kell számolni egész Németországban.

A csaknem kétmilliós tagságú ver.di-nél 120 ezer dolgozót szólítottak fel a csatlakozásra. A nagyjából 230 ezer dolgozót összefogó EVG valamennyi tagját sztrájkra hívja.

A hétfői eseményről az EVG közölte: az ötvennél is több közlekedési vállalattal – köztük a Deutsche Bahn országos vasúttársasággal és számos térségi vasú vasúttársasággal – folytatott tárgyalásaik első fordulója nem hozott eredményt, és a munkaadó megfontolásra méltó ajánlat helyett a dolgozók helyzetét tovább rontó követelésekkel állt elő. Például azzal, hogy a termelékenység növelése érdekében önként mondjanak le az egyik legnagyobb szociális vívmány, a fizetett szabadság egy részéről.

Azonban a közlekedési dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy a világjárvány idején szolidaritásból lemondtak a megfelelő béremelésekről, ezért nem értenek egyet az ilyen magatartással, valamint jelentős béremelést tartalmazó ajánlatot várnak el a munkaadói oldaltól – tették hozzá, kiemelve, hogy központi követelésük a havi munkabér általános, 650 eurós (249 ezer forintos) emelése.

Sztrájkhullám a németeknél

Korábban írtunk arról, hogy az esemény nem előzmény nélküli: március 13-án és februárban is szinte teljesen leállt a közlekedés négy német repülőtéren, miután azok munkavállalói sztrájkot hirdettek. A ver.di a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről zajló tárgyalások eredménytelensége miatt februárban elindított sztrájksorozatát folytatja az EVG-vel szervezett újabb tiltakozó akcióval.

A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légi közlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptér-üzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.

A ver.di 10,5 százalékos és legalább 500 eurós (191 ezer forintos) béremelést követel.

A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 euró (957 ezer forint) egyszeri kifizetést ajánl.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.