Index – Külföld – Betelt a pohár a dolgozóknál, leáll a közlekedés több németországi repülőtéren

általa megosztva admin
Kategória:


Sztrájk miatt nem indít és nem fogad utasszállító járatokat pénteken Németország legnagyobb, frankfurti repülőtere. Ugyanez várható az ország második legnagyobb müncheni repterén is, továbbá egész nap szünetel majd a közlekedés a hamburgi nemzetközi repülőtéren. Emiatt komoly fennakadásokra, késére, járattörlésre lehet majd számítani – tájékoztatott az MTI. 

A munkabeszüntetést a Ver. di szakszervezet hirdette meg, amely többek között a frankfurti, a müncheni és a hamburgi mellett a brémai, a dortmundi, a hannoveri és a stuttgarti nemzetközi repülőtér földi kiszolgáló személyzetét és közlekedésbiztonsági dolgozóit szólította fel sztrájkra.

A kényszerszünet várhatóan minden érintett reptéren péntek éjféltől szombat hajnali egy óráig tart.

A bejelentés szerint a nem kereskedelmi járatok közlekedhetnek majd, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezet lakóinak szánt segélyszállítmányok, Münchenben pedig fogadják a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumára, a Müncheni Biztonsági Konferenciára (MSC) érkező vendégeket is – az államfőket, kormányfőket, minisztereket, vállalatvezetőket – szállító gépeket.

Elégedetlen a személyzet

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Ver.di 10,5 százalékos, és legalább 500 eurós béremelést követel, a nyomásgyakorlást az eredménytelen tárgyalásokkal indokolja.

A közvetlenül vagy közvetve érintett munkavállalói csoportok közé tartoznak például a repülőtéri tűzoltók, a légiközlekedés rendészeti területén dolgozók és a helyi – tartományi – tulajdonban lévő reptérüzemeltető vállalatok számos más alkalmazottja is.     

A németországi légiközlekedésben már szerda reggel is komoly fennakadások voltak, mert egy frankfurti vasúti építkezésen megsérült a frankfurti központú Lufthansa csoport informatikai rendszere. A meghibásodás miatt órákig nem tudtak Lufthansa-járatokat indítani Frankfurtból, a fennakadás ráadásul problémát okozott több más németországi reptér menetrendjében is.

(Borítókép: A frankfurti repülőtér 2020-ban. Fotó: Thomas Lohnes / Getty Images)

 

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.