Index – Belföld – Egyre több az üzemképtelen orosz metrószerelvény

általa megosztva admin
Kategória:


Közérdekű adatigénylés nyomán került napvilágra, hogy az M3 metróvonalon közlekedő felújított 37 orosz szerelvény közül már hetet kellett kivonni a forgalomból. Négy ütemezett karbantartás miatt áll, egy műszaki ellenőrzésen esik át, kettő pedig még tavaly januárban szenvedett balesetet, amikor Kőbánya-Kispest vonal „kihúzójánál” összeütköztek. Van egy nyolcadik is, ennél a segédüzemi berendezés hibásodott meg, de még üzemképes. A Népszavának a BKV már kilenc üzemen kívül helyezett szerelvényről beszélt, amiből az látszik, hogy a helyzet folyamatosan romlik.

Mindez abból a szempontból fontos adat, hogy a BKV tervei szerint márciustól a Nyugati és az Arany János utca megálló átadása után (a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomásokon megállás nélkül keresztülhaladva) már a teljes vonalszakaszon közlekedne a metró. 

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke az Indexnek azt mondta, a meglévő üzemképes szerelvényekkel, rendkívül feszített módon, de megoldható lesz a járműkiadás tavasszal, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak időszakok amikor a szolgáltatást megrendelő BKK hetente változtatja a menetrendet. Az utasok számára még éppen nem érzékelhető 20-30 másodperces eltérések azonban összeadódva nyújthatnak akkora mozgásteret a BKV-nak, amely már hatással lehet a forgalomba adott szerelvények számára.

Komolyabb gond akkor adódhat, ha további szerelvények romlanak el, erre pedig a tapasztalt tendencia alapján bőven van esély.

Az orosz gyártó Metrovagonmas szerelvényeivel már eddig is számos minőségbeli probléma akadt, a legjelentősebb a rozsdásodás. Dorner Lajos a VEKE elnöke arra emlékeztetett, ha még egy szerelvény kiesik, az meghiúsíthatja a márciusi, teljes vonali indulást. A közelmúltban Varsó az ukrajnai Harkiv városának ajándékozta a régi orosz metrószerelvényeit, ha Budapest vezetése időben ébred, ezeknek a járműveknek a megszerzésével kiküszöbölhette volna a kapacitásban jelentkező bizonytalanságot.

Az orosz–ukrán konfliktus áldozata lett az ukrajnai gyár, amely például a metró kerekeit gyártotta. A BKV raktárkészlete ugyan még egyes javításokat lehetővé tesz, ám a jelenlegi Oroszországot sújtó szankciók miatt az alkatrész szállítás is akadozik, ami azt is jelenti, hogy hosszútávon nincs megoldva a járműflotta üzemképességének fenntartása. Egyelőre garanciálisak a szerelvények, ezt azonban Budapest nem tudja a Metrowagomnas (MWM) felé érvényesíteni. Gulyás Attila ugyan azt mondja, az MWM kapcsolatban áll egy Pest megyében működő járműjavítóval, melynek a munkáját elismerik garanciális javításnak, de valójában nem érdeke az orosz gyártónak, hogy garanciális költségeket fizessen. 

A BKV már elkezdte a bankgaranciákat lehívni, amit láthatóan az orosz fél már el is engedett, de ez nem fedezi az összes jelenlegi és a jövőben még várhatóan felmerülő javítási költségeket. Ez azt is jelenti, hogy ezeket az orosz szerelvényeket 30 évig még úgy kell a BKV-nak üzemeltetni, hogy nem számíthat a felújítást végző gyártó partnerségére. 

A főváros vezetésének hamarosan meg kell hoznia azt a stratégiai döntést, hogy saját költségének terhére, a szerződés garanciára vonatkozó részeit megsértő módon elvégzi a szükséges javításokat, vagy vállalja az MWM felé a kilátástalannak tűnő érdekérvényesítést azt kockáztatva, hogy leáll a metró közlekedés az M3-as vonalon.

(Borítókép: felújított metrószerelvény. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Translate ?