Index – Belföld – Drágul a bliccelés és a napijegyek ára

általa megosztva admin
Kategória:A BKK jegy- és bérletárai közel 10 éve nem emelkedtek, miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan nőttek – írja a bkk.hu.

Szeptember 1-jétől a 24 órás jegy 1650 forint helyett 2500 forintba kerül, a csoportos 24 órás jegy ára 3300-ról 5000 forintra nő, a 72 órás jegy 4150-ről 5500 forintra, a hetijegy ára pedig 4950-ről 6500 forintra emelkedik.

A napijegyek közül nem változik az iskolás csoportok által használható kedvezményes csoportos tanulójegy ára és az 5/30 BKK napijegy ára, továbbá a rendezvényhez kapcsolódó jegyek ára.

Nem éri meg bliccelni

A közgyűlés döntése szerint változnak a pótdíjak is. A helyszíni pótdíj 8 ezer forintos összege 12 ezerre nő, a nem a helyszínen fizetett pótdíj 16 ezer forintról 25 ezerre, a 30 napon túli befizetés esetén alkalmazandó 32 ezer forintos összeg pedig 50 ezerre emelkedik. Ugyanakkor lehetővé válik, hogy ha valaki a pótdíjazás napjával kezdődő érvényességgel vásárol bérletet, a pótdíj 6 ezer forintra csökken.

Emellett emelkedik a kezelési díjak mértéke és megszűnnek, illetve összevonnak egyes, alig vagy egyáltalán nem használt jegy- és bérletfajták.

A munkahelyektől kaphatnánk bérletet

A közgyűlés az MTI szerint rögzítette szükségesnek tartja, hogy a kormányzat segítse a közösségi közlekedés használatát, ezért felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, kezdeményezze a kormányzatnál a közösségi közlekedési szolgáltatásnak átsorolását az általános forgalmi adó legkedvezményesebb kulcsába. Továbbá azt, hogy a bérleteket a munkáltatók adó- és járulékmentes juttatásként biztosíthassák a munkavállalók számára.

A főpolgármester azt is kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a közösségi közlekedésben használt járművek is literenként 480 forintos áron vásárolhassanak üzemanyagot, valamint azt, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatást nyújtók részesüljenek az energiaárak változása miatt többlettámogatásban.

Az előterjesztést a FideszKDNP képviselői nem támogatták. Arról is döntöttek, hogy a főváros az idén is csatlakozik az európai mobilitás héthez. Az eseményt Európa-szerte minden évben szeptember 1622. között rendezik meg. A képviselők 57 előterjesztést tárgyaltak, a következő ülés augusztus végén, szeptember elején várható.

(Borítókép: A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) átal üzemeltetett menetejegykiadó automatából vásárolnak utasok jegyet a Szent Gellért tér-Műegyetem metróállomás aluljárószintjén. Fotó: Róka László / MTI)

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.