Index – Belföld – Ha eddig nem utálta a szelet, ez most gyorsan megváltozhat

általa megosztva admin
Kategória:



Délelőtt északnyugat felől felszakad a felhőtakaró, míg a keleti határszélen csak estére, valamint felhőátvonulásra számíthatunk általában többórás napsütéssel – tájékoztat róla az Országos Meteorológiai Szolgálat. A reggeli, délelőtti órákban a déli tájakon megszűnik a csapadék, és napközben inkább csak helyenként, nagyobb számban északkeleten fordulhat elő záporeső, hózápor. 

Az egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén viharossá fokozódik, a magasabban fekvő tájakon akár a 90 kilométer/órás erősséget is elérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 7-8 Celcius-fok körül várható. 

Egész nap hidegfronti hatás érvényesül. Azokon a területeken, ahol csapadékkal indul a reggel, többen ébredhetnek gyulladásos ízületi panaszokkal, sajoghatnak a végtagjaik – tudható meg az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. Eleinte főként a Tiszántúlon alvászavarok jelentkezhetnek, valamint felléphet bágyadtság, tompaság. Napközben már a hidegfronti tünetek lesznek túlsúlyban: fejfájást és a görcsös panaszok fokozódását tapasztalhatják a legtöbben, de a vérnyomás-ingadozás és a szédülés is nagyon gyakori tünet lehet. 

Azokon a területeken, ahol eső, zápor várható, érdemes felkészülni rá, hogy vizesek, csúszósak lesznek az utak – figyelmeztet az Időkép közlekedésmeteorológiai jelentése. Ahogy azt fentebb írtuk, napközben eleinte délen és keleten eshet, majd elszórtan alakulhatnak ki záporok, helyenként hózáporok, hódarazáporok – ezzel is számolniuk kell a közlekedés résztvevőinek, hiszen ezekben a tájegységekben csúszós útszakaszokra, az intenzívebb csapadékgócokban helyenként hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell készülni. A viharos széllökések elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén csökkenthetik jelentősen a járművek menetstabilitását. 

(Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Boston Globe / Getty Images)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.