Index – Gazdaság – Brüsszel már tanulmányozza a magyar helyreállítási tervet

általa megosztva admin
Kategória:


Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormánytól azt a tervet, amely alapján hazánk felhasználná a helyreállítási forrásokat. Magyarországnak 16,8 milliárd euró (mintegy 5900 milliárd forint) jut. Az összegből több mint 2500 milliárd forintot úgy lehet elkölteni, hogy azt nem kell visszafizetni. A többi része kölcsön, amely kamatostul visszajár. A kormány a hitelkeretet egyelőre nem kívánja felhasználni, ahogy a tagállamok többsége sem. Kapkodni nem kell, mert erre 2023-ig van lehetőség, írta a Magyar Nemzet.

A főpolgármester ?közbotránynak? és a ?pofátlanság csúcsának? nevezte az eddig megismert koncepciót.

A magyar terv fő eleme az egészségügyi rendszer fejlesztését célozza meg. Erre a források 34,1 százalékát fordítaná a kormány.

Olyan beruházások, megoldások valósíthatók meg, amelyek hozzájárulnak az egészségben eltöltött évek meghosszabbításához, a betegutak lerövidítéséhez. Ez tartalmazza a szolgáltatások színvonalának emelését, valamint az infrastrukturális és informatikai feltételek javítását. Szintén kiemelt terület a környezetbarát közlekedés és az oktatási rendszerek fejlesztése. Erre a két területre a keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítaná hazánk. Jut pénz a körforgásos gazdaság kialakításának elősegítésére is, amely csökkenti a háztartások és a gazdaság által termelt hulladék mennyiségét, és fokozza a fejlett technológiákon alapuló környezetbarát újrahasznosítását. A keret lehetőséget ad a legelmaradottabb települések felzárkóztatásának gyorsítására is.  

A tagállamoknak a források 37 százalékát úgy kell felhasználniuk, hogy segítse a klímacélok teljesülését. A keret húsz százalékával pedig a digitális átállást kell előmozdítani. Ha ez nem teljesül, akkor az unió nem adja áldását a források lehívásához. A kormány szerint a magyar helyreállítási program valamennyi eleme összhangban van a közös célkitűzésekkel.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.