Egyes források szerint a két cég megállapodott és az Apple mintegy 3,6 milliárd dolláros üzletet kötne a dél-koreai gyártóval.

Szerdára két évtizedes rekordárat döntöttek meg a koreai cég részvényei, miután egy helyi lap megírta, hogy létrejön a Kia-Apple autóipari együttműködés. A Hyundai partnervállalataként működő Kia részvényeinek ára 14,5 százalékot ugrott és 1997 óta a legmagasabb értéken zárt szerdán a szöuli tőzsdén.

A rali akkor következett be, amikor egyre több lap írta meg, hogy a Kia 3,6 milliárd dolláros üzletre készül az Apple-lal elektromos járművek gyártásához. Arról is szó van, hogy a kocsikat a Kia amerikai – Georgiában lévő – gyárában készítik majd, amelyhez a szerződést február közepén alá is írhatják.

A Kia és az Apple egyelőre nem kommentálta az információkat a Reuternek, de már a pletykák első felbukkanását követően is 20 százalékot emelkedett januárban az autógyártó papírjainak ára.

Az Apple terve egyébként, hogy 2024-től 100 ezer járművet gyártson le a Kia segítségével, majd és az éves kapacitását 400 ezer autóra bővítse hosszabb távon ? írja az amerikai Autoblog.com.

Arról, hogy az Apple hosszú évek hallgatása után mégis úgy döntött, hogy beszállnak az autóiparba, még 2020 végén jelentek meg híradások. Az Apple stratégiájának lényege egy újfajta felépítésű akkumulátor-egység, amellyel radikálisan csökkenthető ennek az egységnek a gyártási költsége, egyben a technológia révén növelhetik a járművek hatótávját.  

Az autóiparba beszállni és kiépíteni az ellátási láncokat még az Apple végtelennek tűnő erőforrásával is hatalmas feladat. A Teslának is 17 évig tartott, míg új szereplőként fenntartható üzletmenetre tudtak állni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A Tesla ugyan a legutóbbi negyedik negyedévében nagyobb profitot és eladásokat realizált, mint egy évvel korábban, azonban a nyeresége első sorban a szén-dioxid-kvótáinak értékesítéséből származott.hvg.hu
Autó

A német autógyártó egyre jobban elmélyül a maga teremtette mátrixban és a „Neo projekt” után egy újabb forradalminak ígért fejlesztésen dolgozik.