Az első tisztán elektromos meghajtású Mercedes EQB modell egy kompakt szabadidő-autó lesz.

Az első magyarországi elektromos modelljének gyártására készül a Mercedes, amely miatt, 100 millió eurós beruházással fejlesztik a kecskeméti Mercedes gyárat, ehhez 15 milliárd forintos támogatást ad a magyar kormányzat is. A német MBpassion oldal most, hogy Rastattban elindult az EQB modell kisebb testvérének, az EQA-nak a gyártása, arról ír, hogy a magyarországi modell sorozatgyártása majd 2020 utolsó negyedévében indulhat el.

A kecskeméten készülő EQB-ről azt írják, hogy jelenleg az úgynevezett ?pilot line-on?, egy külön gyártósoron az első darabokat készítik a kompakt elektromos szabadidő-autóból Magyarországon.

Az EQB, a Mercedes úgynevezett EVA 1.5-ös platformját használja majd, ami elsőkerék-hajtású modellek építésére szolgál, bár összkerékhajtású járművek is tervezhetőek rá, amely esetben egy második elektromos motor kerül a hátsó tengelyekhez. Az EQB modellben várhatóan alapesetben egy 60 kWh-s akkumulátor lesz, amellyel 400 kilométeres hatótávot ígérnek.

Az akkumulátorokat a hírek szerint a lengyelországi Jaworban lévő vadonatúj Daimler-gyárban készítik majd ezekhez a modellekhez. Az EQB 204 lóerős lesz a legszerényebb teljesítménnyel, míg az erősebb, duplamotoros modellek teljesítménye akár a 335 lóerőt is elérheti. Az EQB hajtóműve a német ZF cégtől származik, ahogyan a jelenlegi egyetlen elektromos Mercedes-Benz modell az EQC szabadidő-autójé is.

A belépő szintű modell EQB 250 néven kerül majd piacra, miközben az erősebb összkerék-hajtású variánsok EQB 300 4Matic, illetve EQB 350 4Matic néven érkeznek majd. AMG variáns ugyanakkor nem valószínű a típusból, ellentétben a prémium gyártó nagyobb elektromos modelljeivel, amelyek az EQE és az EQS lesznek.

A magyar Mercedes-gyárban már most is készülnek elektromos hajtással is ellátott modellválozatok. Két plug-in hibrid a CLA 250e és CLA 250 e Shooting Brake gyártása 2020 júliusban rajtolt el Kecskeméten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Legelőször a jövőre bemutatkozó elektromos luxuslimuzinban, az EQS modellben lehet majd látni.



hvg.hu
Autó

A teljesen önállóan dolgozó töltőegység, mint egy jólnevelt komornyik végzi a dolgát.