15 kilométeres dugóban vacogtak negyven órát.

Ezernél többen rekedtek a hóviharban csütörtök éjszaka egy Tokióba vezető autópályán – írja a BBC. Az autósok többsége víz és élelem nélkül vészelte át a dugót.

A torlódás már szerdán elkezdődött, csütörtök reggel pedig a hatóságok lezárták az autópálya bejáratát a további dugó elkerülése végett. Ekkorra már 15 kilométeres sor alakult ki a hóban elakadt járművek mögött.

A sor egy része lassan tovább tudott haladni, de sokan egy helyben töltötték a 40 órás várakozást. A katasztrófavédelem csak részben tudta enyhíteni a nélkülözést: rizsgömböcöket, kenyeret és édességet, valamint vizet osztottak, ezenfelül több ezer liter üzemanyagot. Voltak, akik a havat megolvasztva jutottak csak ivóvízhez. Az ellátásba később bekapcsolódott a hadsereg is.




Súlyos sérülés és haláleset szerencsére nem történt.

Magyarországon 2013 márciusában alakult ki hasonló helyzet, akkor a súlyos havazás imatt az M1-es autópályán kerültek bajba az utasok.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!