Sokan biztosra vennék, a BMW mégsem felülreprezentált a kárstatisztikákban.

A hazai biztosítók saját kárkifizetéseik alapján pontosan tudják, hogy melyik autómárka mennyi balesetben érintett. A Vezess.hu most az Aegon, a Generali, az Union és a Groupama kgfb-s ügyfélállományáról kapott adatokat, és összevetette őket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) forgalomban lévő kocsikat tartalmazó adatbázisával.

Mint kiderült, az Opel két biztosító esetében is a legtöbbet karambolozó márka, s egyben ez a legnépszerűbb is Magyarországon ? közel 500 ezer közlekedik belőlük az utakon.

A Suzuki, amelyik a második leggyakoribb autó, sokkal vegyesebben szerepel ? 1., 3., 7. és 6.  helyen van a négy biztosítónál ?, vagyis a jelenlétéhez képest kevesebb kárfizetés kapcsolható hozzá.




Három márka tűnik felülreprezentáltnak a balesetekben: a Ford, a Toyota és az Audi. A Ford három biztosítónál is a top 3ban van a káresetek számát tekintve, miközben a negyedik leggyakoribb autó itthon. Az Audi pedig nincs rajta a tíz legnépszerűbb autó listáján, a káresetek számában viszont két biztosítónál is top 10-es.

A sokak szermében fekete bárány BMW ugyan ott van a tíz legkedveltebb autó között a KSH szerint, de a négy biztosító közül csak az egyiknél. Vagyis nem látszik, hogy több balesetben lennének érintettek a vezetőik, mint amennyi arányosnak tűnne ? írja a Vezess.hu.

Még egy fontos aspektust említ a cikk, amely a kárkifizetések átlagos nagyságát mutatja. Két biztosító adatai alapján a kötelező biztosításra fizetett összegek értéke átlagosan 400 ezer forint, míg a casco esetében valamivel alacsonyabb, 377 ezer az átlag.  

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Személyautóból több mint százszor annyi fut az utakon, mint buszból, ám utóbbiak esetében sokkal gyakoribb a saját hibás, személyi sérüléssel járó baleset.



hvg.hu
Autó

Hiába van, hogy sokan, alig ülnek autóba most, a biztosítási díjukon ez automatikusan nem fog meglátszani.