Novemberben 6,7 százalékkal kevesebb új személyautó talált értékesítettek itthon, mint tavaly ilyenkor.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) arról számolt be, hogy 2020 novemberében 897 692 új személyautót talált gazdára az Európai Unióban, ami 12 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Akkor 1 020 023 kocsit helyeztek forgalomba.

Az elmúlt hónapban Magyarországon 13 625 új autót adtak el, ami az egy évvel korábban regisztrált 14 214-es darabszámhoz képest 6,7 százalékos visszaesés.

A koronavírus-járvány által sújtott időszakot leginkább a bolgár piac szenvedte meg, ahol novemberben 45,2 százalékkal romlott az eladási mutató. Szlovéniában 33, Porugáliában 27,9, Franciaországban pedig 27 százalékkal estek vissza az eladások.

E tekintetben az elmúlt hónapban Írország teljesített a legjobban, ott 20 százalékkal nőttek az eladások, igaz, ez még így is csak 913 darabra nőtt mennyiséget jelent. Ugyancsak jól teljesített Ciprus (+10 százalék), Görögország (+2,4 százalék), illetve Románia (+1,2 százalék).

A hatalmas piacot jelentő Németországban 2020 novemberében 290 150 új személyautó talált gazdára, ami éves szinten 3 százalékos visszaesést jelent. Az olasz piac 8,3 százalékos zsugorodást követően 138 405 autós mennyiséggel zárta a hónapot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!