Megjelentek náluk is a forgalomban azok a zöld jelöléssel ellátott autók, amelyeket így könnyebb megkülönböztetni a hagyományos hajtású autóktól.

Az új autók esetében kötelező, míg a használt elektromos és nulla emissziós autók esetében igényelhető mostantól a kis zöld jelzéssel is ellátott rendszámtábla az Egyesült Királyságban – írja az Autocar magazin. Az angolok szerint a zöld redszámos autókat könnyebb lesz a jövőben egyedi ösztönzőkkel, akár önkormányzati szinten is támogatni vagy kedvezményekkel ellátni, mert sokkal egyszerűbben megállapítható, jogosultak-e például ingyenes parkolásra. Felmérések szerint az ilyen intézkedéseknek köszönhetően az angolok 32 százaléka is szívesebben vásárol majd alternatív hajtású autót. 

Angliában a magyar rendszerhez hasonlóan parkolási könnyítéseket, vagy mentességet kaphatnak a zöld rendszámos járművek az úthasználati díjból, sőt akár nullaemissziós járművek számára fenntartott sávokról is szó lehet. A zöld rendszám bevezetés emindenesetre része annak a célkitűzésnek, hogy a szigetországban 2030-ra kitiltsák a termikus motorral üzemelő járművek forgalmazását és, hogy 2050-re elérjék a széndioxid semleges energiafelhasználást. Az újfajta rendszámokkal egy időben a brit kormányzat 12 millió fontos támogatást biztosít zéró-emissziós járművek piacra juttatásához és EV járművek töltőhálózatának kialakításához.

A zöld rendszám intézménye egyre elterjedtebb Európában, amelyek közt Magyarország volt az egyik első kezdeményező. Nálunk a tisztán elektromos autóknak jár, valamint a minimum 25 kilométeres villanyhatótávval rendelkező konnektoros autóknak. Ezen túlmenően pedig az úgynevezett hatótávnövelővel ellátott járműveknek, amelyek minimum 50 kilométeres villanyhatótávval rendelkeznek. 

A zöld rendszámos kedvezmények közt szerepel nálunk az ingyenes parkolás, mentesülnek a regisztrációs adó fizetése alól, illetve nem kell utánuk vagyonszerzési illetéket fizetni. Más példák is vannak, mint például a lengyeleknél, ahol idén januártól lehet zöld rendszámot igényelni és a tisztán elektromos autók megkapták azt a jogot is, hogy a buszsávot használják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Hamarosan bemutatkozik a Mercedes-AMG GT73 4-Door Hybrid, ami konnektorról is tölthető lesz, így elvileg 50 kilométert is elgurul elektromosan.



hvg.hu
Autó

Szabad préda lett az autósok számára szinte minden parkolóhely, azonban kivételek most is vannak.