Jelentős lépés: a világ egyik legnagyobb autógyártója a Toyota is a teljesen elektromos hajtású autók felé fordul.

A japán Toyota egy olyan újdonság érkezését jelentette be, amelynek még nem volt előzménye a márkánál. Egy teljesen új, tisztán elektromos SUV-ről van szó, amely a cég vadonatúj e-TNGA nevű platformjára épül majd. Ez a megdolás több más autógyártó ilyen jellegű platformjához hasonlóan, egyszerűen teszi lehetővé, hogy változatos méretben készítsenek autókat ugyanarra az alapra. Az egyes járművek akkumulátorainak méretét is változatathatják igény szerint, ki milyen hatótávú autót szeretne vásárolni.

A Toyota a normál hibridek területén számít piacvezetőnek, de a jelenlegi célkitűzésük az, hogy 2025-re egyetlen olyan modelljük se legyen, amely nem kapható részben, vagy teljes egészében elektromos hajtással.




A kocsiról még csak egy dizájnskiccet és egy hajtási vázlatot tettek közzé, de a platform, amire épül lehetővé teszi, hogy akár első-, akár hátsó- illetve összkerékhajtású változat is készülhessen belőle. A modell ebben a formában egyébként Európában leginkább majd a nemrégiben bemutatott Volkswagen ID.4 konkurenciája lehet.

A hírek szerint az első ilyen modell egy korábban kötött megállapodás alapján egy Subaru modellnek is az alapja lesz, a továbbiakban pedig a Toyota prémium márkájában a Lexusokban is feltűnik majd minden bizonnyal ez az elektromos hajtáslánc.




A mostani bejelentés mindenképpen illeszkedik a Toyota azon célkitűzésébe, hogy jelentősen felgyorsítsák elektromobilitási átállásukat. Ennek nyomán 60 új, vagy frissített modell bevezetését tervezik 2025-ig és úgy számolnak, hogy az értékesítésük 70 százalékát már konnektoros, normál hibrid, üzemanyagcellás típusú jármű teszi majd ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!