Nem borult fel a japánok autója, de látványosan rosszul teljesített a hírhedt teszten.

A svéd jávorszarvas-teszt azt követően lett autóipari minimum, amióta a Mercedes-Benz A-osztály még a kilencvenes évek végén konkrétan felborult a tesztelés során.

A feladat egy kikerüléses manőver, amely akkor számít sikeresen teljesítettnek, ha a jármű minimum 72 km/h-s tempóval tud elmenni a kirakott bóják között úgy, hogy nem tarolja le azokat. (A Mercedes A-osztály 60 km/h-s tempónál nemhogy nem ment el a bólyák között, de felborult.)

Minden évben van azóta is egy-két tömegautó, amely elég gyengén szerepel a svéd autós magazin a Teknikens Värld  tesztjén, most éppen a Toyota hibridjének jutott a kétes dicsőség, ami gyorsan bejárta a sajtót. A RAV4 Plug-in Hybrid 64 km/órás sebességgel teljesítette biztonságosan a tesztet, amit a Toyota később elvégzett saját mérései is igazoltak.

A Toyota gyorsan válaszolt a jávorszavas-teszt eredményeire, azonnali szoftveres megoldással finomítottak a kocsi viselkedésén, amelynek jóvoltából már 72 km/h-val is tudta teljesíteni a kikerülési manővert. A szoftveres megoldás mellett a biztonság érdekében a cég az előírt keréknyomást is megnövelte a hátsó kerekeknél.

A Toyota autója egyébként az Európában leginkább elfogadott Euro NCAP töréstesztek legújabb kritériumai szerint is ötcsillagos, vagyis maximális biztonságot garantáló szerkezet.

A magyar importőr részéről azt a közleményt adták ki, hogy a hamarosan forgalomba kerülő új RAV4 Plug-in Hybridek egy-két autót leszámítva mind a frissített szoftverrel fognak megérkezni, de a korábban forgalomba helyezett autókon is elvégzik természetesen a szükséges szervizelést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!