A civil autóból sebességet mérő rendőr a felüljáró tetején áll, ahol záróvonal van és egy rosszul belátható kanyar.

A Vezess.hu-nak küldte el egyik olvasójuk azt a videót, amelyen egy rendőr az R67-es út egyik felüljárójáról méri a sebességet Mernye és Somogygeszti között. A kocsijával a felüljáró tetején áll az autó elé kihelyezett eszközzel, ahol záróvonal van és egy nehezen belátható kanyar. Az autós oldal úgy véli a rendőr veszélyes és szabálytalan helyről mérte a sebességet.




A jelenet kapcsán megjegyzik, hogy a traffipaxok elhelyezésére vonatkozóan a KRESZ elszórtan tartalmaz csak arra vonatkozó rendelkezést, hogy a közúti forgalmat ellenőrző ? így akár sebességet is mérő ? járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni.

Erről a kérdésről írt szakvéleményt nemrégiben a D.A.S jogvédelmi biztosító is, amely többek közt azt írja ?a forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amiben a sebességellenőrző van, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.? A cikk ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a rendőrség mérhet akár egy autópálya leállósávjában is, amennyiben a félreállt autó kellő távolságból érzékelhető, azonban más helyen történő méréskor még ilyen kötelezettsége sincsen ? írták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A legújabb BMW-k műszerfalán egyből felvillan majd a figyelmeztetés, ha sebességmérőt érzékelnek.



hvg.hu
Autó

A motoros egy nappal a száguldozás után, kedden karambolozott Tihanyban.