Az első körös pályázat lezajlott, december végén jön a második.

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatásának első pályázati köre. A minisztérium szerint ezren pályáztak több mint 110 millió forint értékben.

Az igénylésekről húsz munkanapon belül döntenek ? írta az ITM közleménye, majd újabb tíz munkanapon belül, a pályázati portálon keresztül kiadják a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot. Úgy számolnak, aki pályázott, még idén karácsony előtt megveheti kedvezménnyel a kerékpárját. Az első körben 725 pedálszenzoros és 302 nyomatékszenzoros elektromos kerékpár vásárlására érkezett támogatási igény.

Az ilyen, úgynevezett pedelec kerékpároknál csak akkor dolgozik az elektromos rásegítés, amikor hajtjuk a pedált. A pedálszenzoros rendszer esetében a hajtott pedál bizonyos forgási sebességénél kapcsol be a rásegítés, míg a nyomatékérzékelős rendszernél a pedálra kifejtett nyomás alapján. A mostani pályázatban egyébként a pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer, nyomatékszenzoros biciklik esetében 150 ezer forint volt az igényelhető összeg, de legfeljebb a jármű árának felét lehetett igényelni.

Jelenleg a legolcsóbb, pedálszenzoros pedelec bringák 250-300 ezer forintba kerülnek a Totalcar egy korábbi cikke alapján, a nyomatékszenzoros kategória indulóára pedig 500-600 ezer körüli. A cikk megjegyzi azt is, hogy a KRESZ azokat a járműveket ismeri el pedelecként, amelyek rásegítése nem erősebb 250 Wattnál, és csak 25 km/óráig segítenek be a hajtásba.

Az összesen egymilliárd forint értékű állami pályázat második pályázati köre 2020. december 28-án indul és 2021. január 1-jén zárul majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Szinte észrevehetetlen, hogy ezek elektromos kerékpárok.



hvg.hu
Autó

Nem csak az autósok vannak mindig célkeresztben.