A franciaországi Flins-ben Zoe-kat és Nissan Micrákat gyártanak, ám 2024-re átalakul az ottani gyár.

Kormányzati és szakszervezeti nyomásgyakorlás ellenére a Renault megszünteti az autógyártást a Párizshoz közeli Flins-ben lévő üzemében, ahol 1952 óta folyt valamilyen járműelőállítás. Ehelyett a mobilitáshoz kapcsolódó újrahasznosításra, körkörös gazdaságra fognak koncentrálni a jövőben, és például elektromos autókból származó akkumulátoroknak próbálnak majd ?második életet? biztosítani egyéb eszközökben. Ehhez a dolgozók egy részét át is képzik, mintegy háromezren folytatnák a munkát az üzemben ? közölte az Automotive News Europe.

Munkavállalói érdekképviseleteknek nem tetszik, hogy a Renault lényegében csökkenti a franciaországi gyártókapacitást a lépéssel, hiszen több elektromos modell gyártását külföldre viszi, ráadásul le is épít, miközben kormányzati segítségben részesül. A cég elnöke, Jean-Dominique Senard ugyanakkor azt nyilatkozta, kénytelenek szembenézni a valósággal, és belátni, hogy a status quo már nem fenntartható. ?Újra fel kell találnunk Flins-t? ? fogalmazott Senard.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!