A Volkswagen újdonságának hatótávja egész korrekt, de hatékonyság fronton lenne még hova fejlődni.

A Volkswagen idén szeptemberben leplezte le a már Magyarországon is kapható ID.3 villanyautó nagytestvérét, az ID.4-et. A 204 lóerős teljesítményű, illetve 310 Nm nyomatékú hátsókerék-hajtású modell akkumulátora 82 kWh kapacitású és ebből 77 kWh áll rendelkezésre.

A hivatalos gyári adatok 520 kilométeres WLTP-szabványos hatótávolságról tesznek említést, most azonban napvilágot látott a sokkal életszerűbb EPA-hatótáv is. Ezek szerint az ID.4 hatótávolsága egész pontosan 402 kilométer. A típus EPA-szabvány szerinti kombinált energiafogyasztása 216 Wh/km.




Bár nem számít közvetlen riválisnak az erősebb és drágább Tesla Model Y, érdemes összevetni a hatótávját és a hatékonyságát a VW ID.4-ével. A 75 kWh kapacitású, összkerék-hajtású Model Y az EPA-szabvány szerint 525 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel, miközben az energiafogyasztása alig 168 Wh kilométerenként.

És még egy összehasonlítás: a 64 kWh kapacitású akkumulátoros Kia Niro EV 385 kilométeres hatótávval rendelkezik, fogyasztása pedig 187 Wh/km magasságában alakul.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!