Az egyikük még a csaló cég számlájáról is sikkaszott.

A Bács-Kiskun megyei főügyészség számolt be egy büntető eljárásról, amelynek előzménye, hogy egy férfi és egy nő évek óta működő autókereskedés vezetőjeként 2017-ben készletfinanszírozási szerződést kötött egy bankkal. Ezért cserébe 27 millió forint összegű hitelkeretet tartottak fenn a cég részére új és használt autók beszerzésére, aminek fedezete a cég készlete volt.

A vádlottak ezután – hogy a keretösszeghez hozzájussanak – egy másik autókereskedő cégük nevében kiállított, hamis adásvételi szerződéseket nyújtottak be a bankhoz. A papírokon szereplő autók a valóságban soha nem voltak a cég tulajdonában, így az autókat az adós cég sem szerezhette meg. A vádlottak által vezetett adós társaság viszont szinte a teljes hitelkeret kimerítésével becsapta a bankot, mert nem voltak olyan bevételeik, ami a kölcsön visszafizetését lehetővé tette volna.

A ?kereskedők? a vevőiket is becsapták, mert vállalták új autók beszerzését forgalomba helyezéssel együtt és ezért különböző összegeket vettek át tőlük. A megrendelt autókat azonban nem szerezték be és nem szállították le. Volt olyan megrendelő, aki annak ellenére nem jutott hozzá az autójához, hogy a teljes vételárat kifizette. Húsz vevőjüknek összesen több mint 73 millió forint kárt okoztak, amelynek egy részét a férfi vádlott megtérítette.

A cégvezető nő ráadásul négy és fél éven át rendszeresen dézsmálta az általa kezelt céges bankszámlát, havonta többször 150-200 ezer forint közötti összegeket utalt át jogosulatlanul a saját lakossági folyószámlájára és összesen több mint 56 millió forinttal rövidítette meg a céget.

Az ügyészség jelentős kárt okozó csalás, valamint hamis magánokiratok felhasználása miatt vádolta meg a két gyanúsítottat, a nőt pedig nagy összegű sikkasztással is vádolják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

 A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Két férfi ellen emeltek vádat.