A vitorlás hajók egykor a nemzetközi kereskedelem alapját képezték, és most egy svéd hajóépítő csúcstechnológiás ötleteivel megint komoly szerepet kaphatnak a környezetbarát szállítmányozásban.

A svéd Oceanbird egy 35 ezer tonnás, 7000 autó befogadására képes 198 méteres autószállító, amelynek a hagyományos hajókhoz képest 90 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása. A hajót a Wallenius Marine tervezte, amely a svéd kormánnyal és több kutatóintézettel dolgozik együtt a projekten ? írja a CNN

A hajó vitorlázata nem pusztán vászon, acélból és kompozit anyagokból készül, és ezek a valaha gyártott legmagasabb „vitorlák”. Az öt, szárny alakú elem 80 méteres és 360 fokban tud elfordulni anélkül, hogy egymáshoz érne. Túlzottan erős szél esetén 60 méteresre összehúzhatóak, illetve a hajó így átfér a nagyobb hidak alatt.







Az Oceanbird végsebessége körülbelül 10 csomó (kb. 11 km/h-nak felel meg), ez azt jelenti, hogy egy atlanti átkelés 12 napot vesz igénybe ? öttel többet, mint a jelenlegi hajóknál ?, ugyanakkor a szén-dioxid-kibocsátása elenyésző egy hagyományos tengerjáróhoz képest.

A Nemzetközi Tengerészeti Intézet (IMO), az Egyesült Nemzetek Szervezetének a tengeri hajózást szabályozó ügynöksége szerint 2018-ban a tengeri szállítás a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 2,89 százalékáért volt felelős. Egy hasonló autószállító tengerjáró 40 tonna üzemanyagot használ el naponta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Monumentális tengeri giccs lenne, ha valóban megépülne az egyelőre csak nagy terveken megálmodott „The Streets of Monaco” luxus tengerjáró.



hvg.hu
Autó

A Royal Caribbean?s társaság Allure of the Seas nevű hajója 1200 láb hosszú ? 365 méteres ? és egyszerre 5400 embert szállít.