A biztonsági őr vette észre őket lopás közben.

Egy budapesti, VII. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában próbálták lefűrészelni egy ott parkoló autó katalizátorát hétfőn kora este – írta az eset nyomán a rendőrség oldala. A biztonsági őr vette észre, mit csinálnak a tolvajok, akik egy taxival érkeztek. A három férfit ott tartotta a helyszínen és értesítette a rendőröket.

A 22 éves H. Józsefet, a 23 éves R. Andrást és a 24 éves F. Márkot a rendőrök őrizetbe vették.

Legutóbb egy hasonló eset kapcsán arról kérdeztük a rendőrséget, hány katalizátort lopnak egy évben Magyarországon, mert láthatóan külföldön nagyon megemelkedett az ilyen esetek száma. Angliában például 600 százalékkal néhány év alatt, és tavaly például 13 ezer katalizátort vágtak ki autókból. A magyar rendőrség válaszából kiderült, hogy nálunk nem vezetnek ilyen statisztikát.

Bár a nemesfémeket tartalmazó katalizátor régóta értékes zsákmány, amióta egyre több a hibrid autó, még inkább népszerű lett a tolvajok körében. A hibrid hajtásokhoz tartozó katalizátor ugyanis még több nemesfémet tartalmaz, mint a hagyományos autóké. Palládiumból például 3-7 gramm van egy benzines autó katalizátorában, a méretétől, típusától függően, a dízelekben inkább a platina használatos. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Úgy tűnik, annyira piacképes pótalkatrésze ez a hibrid járműnek, hogy elég nagy kockázatot vállalva is érdemes megszerezni.hvg.hu
Autó

Van olyan ország, ahol 600 százalékkal nőtt a drága alkatrészek lopási statisztikája.