Egy kéttonnás autó után például 2000 euró (717 ezer forint) pluszadót kell majd fizetni.

A francia kormány a múlt pénteki szavazásán elfogadta azt a javaslatot, amelynek értelmében minden olyan új autó után, amelynek tömege meghaladja az 1800 kilogrammot, a súlytöbbletének minden kilójáért 10 eurót (3500 forintot) kell fizetni.

A francia szabályozás, amely 2022-től lesz hatályos, felmenti a fizetési kötelezettség alól az elektromos járműveket, valamint azokat a hibrideket, amelyek legalább 50 kilométer tudnak menni csak elektromosan. Ezzel a piac legnehezebb járművei, mint a Tesla Model X, egy Range Rover P400e vagy egy Audi e-tron az elektromos autós kedvezmény miatt elkerülik a bírságot.

A szabályozás a használtan behozott autókra is érvényes lesz, de ezeknél kedvezményeket alkalmaznak a kocsik életkora szerint.

A javaslat korábban 1400 kilótól adóztatta volna a járműveket, ebbe azonban nagyobb számban estek volna bele a francia márkák autói is. A francia kormányzat az elmúlt időben egyértelműen a nagy SUV-kat vette célba, amelynek része volt egy korábbi lépésük is, amelynek révén a magas CO2-kibocsátású autókat adóztatnák meg. Ennek az adónak az összege akár 40 ezer euró (14 millió forint) is lehet egy-egy nagyobb CO2-kibocsátású új jármű után, amilyeneket a Porsche, az Audi vagy egyes luxusmárkák kínálnak.

A kormányzat a mostani rendelkezését olyan intézkedésekkel finomította, minthogy a nagycsaládok gyerekenként 200 kiló plusztömegű autót számolhatnak majd el. A francia számítások szerint egyébként a piac tíz legnépszerűbb autója között nincsen jelenleg 1800 kiló feletti modell, az intézkedés éves szinten nagyjából 60 ezer autót érinthet, éppen ezért a környezetvédő szervezetek szerint lényegesen lejjebb, 1300 kilónál kellett volna meghúzni a határt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI
Autó

A német tartomány vezetőjének megtetszett a héten bejelentett kaliforniai törvény.



hvg.hu
Autó

A cégnél „Project Rockstar” néven emlegetett X8 M hibrid hajtása egy 200 lóerős villanymotort párosít egy V8-as benzinmotor erejével.