Még rollerellenesnek sem kell lenni ahhoz, hogy lássuk: sok problémát kell rendezni az elektromos kétkerekűekkel kapcsolatban.

Gyorsan népszerűek lettek az elmúlt években Magyarországon is az elektromos rásegítésű közlekedési eszközök, ám az e-mobilitás iránti igény kezd lanyhulni. A közösségi rollerezés terjedését jogszabályi szigorítások, lokális tiltások, rongálások, valamint a szolgáltatások akadozása és minőségi problémái is nehezítik ? olvasható az InnoEnergy HUB Hungary legfrissebb piaci elemzésében.

Rendezendő probléma többek között az, hogy a hangtalan, gyors eszközökkel közlekedők sokszor zavarják a gyalogosforgalmat, az autóforgalomhoz viszont túl lassúak, így az autósoknak kerülgetniük kell őket, ami balesetveszélyes. Emiatt néhány budapesti kerület és balatoni település már kitiltota vagy korlátozta az e-rollerek használatát. Siófokon és Balatonfüreden már szabálytalanságot követnek el azok, akik a járdán hajtanak velük.

Kihívást jelent az elemzés szerint ezeknek a járműveknek a tárolása és karbantartása is. Rengeteg erőforrást igényel a rollerek napi szintű begyűjtése, akkumulátoruk feltöltése és a tárolásuk. Mindez komoly idő-, humán és anyagi ráfordítást követel a szolgáltatóktól. Ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy van-e elegendő bérbe vehető eszköz az utcán, illetve azzal is, hogy mennyi elhagyott, rossz helyen parkoló, vagy éppen tönkretett roller bénítja a közlekedést akár a járdán, akár az úttesten. 




A jelenlegi helyzet megoldása lehet a közösségi rollerezés szolgáltatási színvonalának javítása, amelynek egyik fontos eszköze, hogy fix töltési- és tárolási pontokat alakítanak ki a települések az eszközöknek. A szolgáltatási zónákon belül pedig olyan állomásokat érdemes létrehozni, amelyeken a nap minden órájában elérhetőek a rollerek, és miközben ott várakoznak, költséghatékonyan fel is töltődnek a megújuló energiaforrást hasznosító dokkoló stabil, folyamatos energiaellátásának köszönhetően.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A hatóságok a napokban tárgyalnak egy esetleges KRESZ-módosításról, miután több EU-s országban már külön szabályok vonatkoznak a villanyrollerre.



hvg.hu
Autó

Kézben tartott mobillal pedig elég veszélyes közlekedni.