Súlyosabb vétség például az ittas vezetés és a tilosban áthajtás a vasúti átjárón.

4,5-5,2 milliárd forint körül alakult 2016 és 2020 között a közlekedési és közrend elleni szabálysértések miatt évente kiszabott pénzbírságok összege, aminek kevesebb mint a felét fizetik be a megbüntetettek ? derült ki a rendőrség adataiból, amelyeket közérdekű adatigénylésre küldtek meg a Blikknek.

A legtöbb közlekedési szabálysértési eljárás, összesen 210 412 darab, 2018-ban indult a cikk szerint, közülük 5633 külföldi állampolgárral szemben. 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben nagyjából 199 ezer volt a szabálysértési eljárások száma, idén szeptember végéig pedig 144 ezer.

Ezen belüli kategóra a kiemelt szabálysértési eljárás, ilyen indul például

  • ittas vezetés,
  • az elsőbbség és az előzés szabályainak a megsértése,
  • az engedély nélküli vezetés esetén, 
  • a vasúti átjárón való áthaladás és még jó néhány más esetben.

Vagyis nem összekeverendő a gyorshajtással, amit a rendőrség közigazgatási bírsággal büntet. Kiemelt szabálysértésből 2018-ban összesen 57 519 történt. A többi évben ez a szám 48,2 ezer és 55,8 ezer körül alakult, idén szeptemberig közel 44 ezer volt.

A szabálysértésekért megítélt pénzbírságokat nem kapkodnak önként befizetni az emberek. A közlekedési szabálysértéseket és az egyéb szabálysértéseket együtt vizsgálva idén szeptember végéig alig harmada teljesült önkéntes befizetéssel a kirótt büntetéseknek: 4,3 milliárd forintból nagyjából 1,4 milliárdot fizettek be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Ha összejönne 18 pontja, fél évre biztosan elbúcsúzhat a jogosítványától.



hvg.hu
Autó

Előbb-utóbb kopogtat a külföldi fél megbízásából eljáró magyar hatóság.