A legújabb BMW-k műszerfalán egyből felvillan majd a figyelmeztetés, ha sebességmérőt érzékelnek.

A hiteles forrásnak tekinthető Automotive News szerint bizonyos országokban, egyes BMW modellekhez olyan opciót kínál majd hamarosan a gyártó, amely a sebességfigyelő kamerákat előre jelzi. A bajorok előfizetéses szolgáltatásként kínálják a tulajdonosoknak hamarosan ezt az opciót, amelyért három hónap próbaidő után 25 dollárt kérnének az első 15 hónapra.

A dolog érdekessége, hogy a traffipaxfigyelő-rendszerük más forrást használ, mint a közösségi adatokon alapuló Waze vagy a Google Maps. Míg például a Waze esetében a használók erősítik meg egy-egy traffipax helyszínét, a BMW saját rendszere az autó saját radarját és lézerérzékelőjét is használja majd, és ha lézeres sebességmérőt érzékel akkor figyelmezteti az autóst. Ugyanakkor használja a BMW a hivatalosan elérhető adatbázisokat is a fix és mobiltraffipaxok helyszíneiről.

A BMW traffipax-figyelőjét ugyanakkor csak bizonyos piacokon kínálják majd, ilyen például az Egyesült Államok, ahol nem csak a sebességfigyelő kamerákat, de akár a közlekedési lámpák jelzéseit is figyelheti a rendszer. Az uniós országok közül Franciaországot vagy Olaszországot említik példaként, ahol biztosan nem lehet majd használni ezt az opciót a jogszabályi előírások miatt.

A szolgáltatáshoz a Here Technologies térképadatait használják, amelyet a három nagy német prémium autógyártó a BMW, az Audi és a Mercedes-Benz vásárolt meg pár éve a Nokiától és nemrégiben az ő autóik is bejárták Magyarországot a Google térképkészítő járműveihez hasonlóan.

Az új funkció a hírek szerint már a 2021-es modellévű autókban elérhetővé válik, de csak legújabb iDrive 7 operációs rendszerrel és Live Professional Cockpit opcióval rendelkező autókban lesz elérhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A cégnél „Project Rockstar” néven emlegetett X8 M hibrid hajtása egy 200 lóerős villanymotort párosít egy V8-as benzinmotor erejével.



hvg.hu
Autó

Kulcsfontosságú helyszín lesz a magyar gyár, ahol a német márka teljesen új, elektromos autók gyártásához fejlesztett platformját elsőként használják majd.