A rendőrség bemutatta, hogy mennyit számíthat a mostani őszi-téli fényviszonyok közt, hogy nem csak a nappali menetfény, hanem a tompított izzó világít.

Sok autós nem kapcsolja fel a tompított fényt lakott területen kívül, mert azt gondolja a nappali menetfény elég. A szabályok szerint ez igaz is, mert a jelenlegi rendelkezések szerint lakott területen kívül jó látási viszonyok között a nappali menetfény használata kiváltja a tompított világítás használatát. 

A nappali menetfény nappal, jó látási viszonyok között bárhol használható, automatikusan kapcsolódik be gyújtáskor, és a helyzetjelző vagy tompított fényszóró felkapcsolásakor elalszik. A Kresz szerint ugyanakkor korlátozott látási viszonyok között már más a helyzet és az alábbi videón jól is látszik a különbség:





Szürkülettől, illetve rossz látási viszonyok között, erősen csapadékos időben, esőben, hóban, illetve ködben az autókon tehát a tompított világítást kell felkapcsolni. Ráadásul az autók többségen nem is világít együtt a nappali menetfény és a hátsó piros helyzetjelző fény, aminek viszont rossz látási viszonyok közt kiemelt szerepe van.

A rendőrség friss közleménye arra is felhívja figyelmet, hogy a ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha erősen ködös, párás az időjárás. Ugyanakkor a hátsó ködlámpát nagy forgalomban, lassú haladáskor ne kapcsoljuk fel, különös tekintettel akkor, ha valaki folyamatosan jön mögöttünk ? kéri a rendőrség közleménye.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A körgyűrűkön továbbra sem kell majd cammogni, de az általános sebességhatár 30 km/óra lesz.



hvg.hu
Autó

Az autóbalesetek több mint 90 százalékát a vezetők figyelmetlensége okozza, amin nagyban lehet segíteni, ha az autókban olyan rendszerek vannak, amelyek időben figyelmeztetik a sofőröket.